Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka w sosie myśliwskim

Fasolka w sosie myśliwskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 2370 Ocena: 52576

Dodano:

Odsłon: 3795

Zazwyczaj jak coś jest "po myśliwsku", to pierwsze skojarzenie jest takie, że "mięso w lesie"! No to nie tym razem... Bo głównym składnikiem jest kiełbasa myśliwska, czyli mięso już zdobyte! A sam sos, no właśnie choćby ze względu na czerwono-krwisty kolor, ale nie tylko, też jest myśliwski! Takie są moje skojarzenia. Niemniej choćby ze względu na kaloryczno/rozgrzewające właściwości tej potrawy, gdy za naszymi oknami solidna zima, warto pokusić się o przyrządzenie sobie tego dania! Ja do tego zachęcam! A szczegółowy sposób przygotowania jest jak zwykle w przepisie.

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 250 g pieczarek
  • 4 pętka kiełbasy myśliwskiej
  • 4 pętka kiełbasy śląskiej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 puszki fasoli konserwowej (piękny jaś)
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasolka w sosie myśliwskim

Przygotowanie

  1. Cebule i ogórki kroimy w kostkę.

    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki.

    Kiełbasy kroimy w talarki.

    Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, ogórki, pieczarki, smażymy przez chwilę.

    Następnie dodajemy kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek, smażymy (wytapiając tłuszcz).

    Całość zalewamy passatą i wodą z dodatkiem przypraw. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut.

    Do sosu dodajemy fasolę wraz z zalewą. Całość gotujemy, redukując sos do ulubionej konsystencji.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń