Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana cukinia to jedno z pyszniejszych dań, które przygotowuję latem. Wszyscy domownicy się zajadają zapiekanymi w piekarniku cukiniami wypełnionymi smakowitym farszem. Tym razem farsz z mięsa, ryżu i warzyw. A wszystko pod serową pierzynką.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44937
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 750
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44937
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 750
Składniki
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy za pomocą łyżki środek z pesteczkami. Wydrążony środek drobno siekamy, a wydrążone cukinie oprószamy solą i pozostawiamy ok 20 minut, aby nieco zmiękły i puściły sok. Po 20 minutach sok z cukinii wylewamy. Możemy przetrzeć środek ręcznikiem papierowym
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Do podsmażonej cebuli dodajemy mielone mięso. Solimy, doprawiamy pieprzem i papryką. Dodajemy do niego drobniutko pokrojoną paprykę oraz miąższ wydrążony z cukinii. Wszystko razem smażymy do czasu, aż odparuje cały płyn spod mięsa
Wówczas do mięsa dodajemy ryż oraz passatę. Mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy
Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 33-40 minut do czasu, aż cukinia zmięknie
Ok 10 minut przed końcem pieczenia blachę wyjmujemy, a cukinie posypujemy serem, oprószamy mieloną papryką i ponownie wstawiamy do piekarnika, aby ser się stopił