Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana cukinia to jedno z pyszniejszych dań, które przygotowuję latem. Wszyscy domownicy się zajadają zapiekanymi w piekarniku cukiniami wypełnionymi smakowitym farszem. Tym razem farsz z mięsa, ryżu i warzyw. A wszystko pod serową pierzynką.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 118
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2665
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 825
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1587
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14244
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 118
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2665
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 825
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1587
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14244
Składniki
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy za pomocą łyżki środek z pesteczkami. Wydrążony środek drobno siekamy, a wydrążone cukinie oprószamy solą i pozostawiamy ok 20 minut, aby nieco zmiękły i puściły sok. Po 20 minutach sok z cukinii wylewamy. Możemy przetrzeć środek ręcznikiem papierowym
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Do podsmażonej cebuli dodajemy mielone mięso. Solimy, doprawiamy pieprzem i papryką. Dodajemy do niego drobniutko pokrojoną paprykę oraz miąższ wydrążony z cukinii. Wszystko razem smażymy do czasu, aż odparuje cały płyn spod mięsa
Wówczas do mięsa dodajemy ryż oraz passatę. Mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy
Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 33-40 minut do czasu, aż cukinia zmięknie
Ok 10 minut przed końcem pieczenia blachę wyjmujemy, a cukinie posypujemy serem, oprószamy mieloną papryką i ponownie wstawiamy do piekarnika, aby ser się stopił