Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana dynia piżmowa to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych smaków. Miękka, pieczona dynia wypełniona aromatycznym nadzieniem z mięsa mielonego, pomidorów i ziół – proste, ale jakże pyszne! Każda połówka dyni jest jak miseczka pełna smaku, a w dodatku – łatwa w przygotowaniu i efektownie prezentująca się na stole. Danie idealne na obiad, które robi wrażenie, choć przygotowanie nie wymaga wiele pracy.
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 203
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 104
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 112
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 203
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 104
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 112
Składniki
Dynie umyj, przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż gniazda nasienne. Dłuższą część z miąższem potnij we wzór przypominający kratkę. Ułóż dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej oliwą, posyp solą i czarnym pieprzem, po czym wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Po upieczeniu wydrąż fragment miąższu i pokrój go w kostkę, aby powstały zgrabne łódki.
W trakcie pieczenia dyń przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, aby się zrumieniło. Następnie obierz cebulkę i czosnek, po czym drobno posiekaj i wrzuć do mięsa. Po ok. 5 minutach wlej passatę i bulion. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i suszonymi ziołami. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i płyn odparuje (ok. 30 minut). Do przygotowanego nadzienia przełóż kawałki upieczonej dyni i wymieszaj. Napełnij mięsnym farszem dynie i ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Wierzch możesz posypać drobno startym parmezanem lub odrobiną bułki tartej.
Upieczone faszerowane dynie piżmowe wykładaj na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Danie świetnie komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw lub ryżem ugotowanym na sypko.