Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana dynia piżmowa to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych smaków. Miękka, pieczona dynia wypełniona aromatycznym nadzieniem z mięsa mielonego, pomidorów i ziół – proste, ale jakże pyszne! Każda połówka dyni jest jak miseczka pełna smaku, a w dodatku – łatwa w przygotowaniu i efektownie prezentująca się na stole. Danie idealne na obiad, które robi wrażenie, choć przygotowanie nie wymaga wiele pracy.
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 1578
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 34
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 162
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 2973
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 1578
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 34
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 162
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 2973
Składniki
Dynie umyj, przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż gniazda nasienne. Dłuższą część z miąższem potnij we wzór przypominający kratkę. Ułóż dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej oliwą, posyp solą i czarnym pieprzem, po czym wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Po upieczeniu wydrąż fragment miąższu i pokrój go w kostkę, aby powstały zgrabne łódki.
W trakcie pieczenia dyń przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, aby się zrumieniło. Następnie obierz cebulkę i czosnek, po czym drobno posiekaj i wrzuć do mięsa. Po ok. 5 minutach wlej passatę i bulion. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i suszonymi ziołami. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i płyn odparuje (ok. 30 minut). Do przygotowanego nadzienia przełóż kawałki upieczonej dyni i wymieszaj. Napełnij mięsnym farszem dynie i ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Wierzch możesz posypać drobno startym parmezanem lub odrobiną bułki tartej.
Upieczone faszerowane dynie piżmowe wykładaj na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Danie świetnie komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw lub ryżem ugotowanym na sypko.