Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana karkówka w postaci rolady to danie uniwersalne. Można jeść ją na gorąco na obiad lub jako dodatek do pieczywa (zamiast wędliny).
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10477
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336806
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4445
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424072
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10477
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336806
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4445
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424072
Składniki
Oczyść mięso i rozkrój „ślimakowo” na płat o grubości około 1,5 cm. Lekko rozbij przez arkusz folii spożywczej.
Natrzyj mięso z obu stron musztardą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Zwiń mięso w roladę, Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy przestygną, wymieszaj ze startym na średnich oczkach tarki parmezanem.
Opłucz szpinak, osusz i przesiekaj. Rozgrzej na patelni trochę masła klarowanego. Podsmaż na nim szpinak wraz z posiekanymi ząbkami czosnku i czosnkiem niedźwiedzim. Listki szpinaku mają zwiędnąć.
Rozwiń roladę z mięsa. Rozprowadź równomiernie na jej powierzchni szpinak i pieczarki. Zachowaj około 2 cm wolnego marginesu wzdłuż dłuższego boku.
Ponownie zwiń mięso w roladę, kończąc na wolnym marginesie. Obwiąż roladę bawełnianym sznurkiem, by nie rozwinęła się w czasie pieczenia.
Przełóż roladę do rękawa do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 80-90 minut. W połowie pieczenia obróć roladę na drugą stronę, a na 10 minut przed końcem rozetnij rękaw, by powierzchnia mięsa się zarumieniła.
Po upieczeniu odczekaj kilkanaście minut z pokrojeniem rolady w plastry.