Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana papryka mielonym mięsem i kaszą kuskus

Faszerowana papryka mielonym mięsem i kaszą kuskus

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1129

Dodano:

Odsłon: 5644

W tym tygodniu mam dwa dni wyjęte trochę z życia, mało czasu na gotowanie, ale to nic na pewno nie zgłodniejecie :) Dzisiaj mam dla Was przepyszną, faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i kaszą kuskus.

Składniki

  • 250g mięsa mielonego
  • 1/4 opakowania kaszy kuskus
  • 4 pomidory
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3-4 duże papryki
  • plastry sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowana papryka mielonym mięsem i kaszą kuskus

Przygotowanie

  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbek czosnku, przyprawy i musztardę. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W tym samym czasie przygotowujemy kuskus według wskazówek na opakowaniu i sparzamy pomidory. Blendujemy ją na gładką masę i dodajemy do mięsa, wsypujemy kuskus i wszystko razem mieszamy. Zestawiamy z ognia i zajmujemy się papryką. Wycinamy gniazdo ze środka i zamiast niego dodajemy nasz farsz :) Następnie na wierzchu kładziemy plastry sera żółtego, im więcej tym lepiej! Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 20 minut w naczyniu żaroodpornym. Serek powinien fajnie się zarumienić :) Możecie również spróbować, sam serek podpiec w piekarniku, zapewniam Was, że jest nieziemski w smaku! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń