Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyka, w trochę innym wydaniu
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Czosnek pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z ciepłą oliwą, podgrzać, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać ryż, wymieszać, chwile przesmażyć, dolać 1 1/2 kubka wody, sól i liśc laurowy. Gotować na małym ogniu, aż woda odparuje.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić 1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli. Dodać boczek lub szynkę, pokrojone w drobną kostkę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso i posiekaną natkę, wszystko przesmażyć. Dodać sól, pieprz i wędzoną paprykę, startego pomidora lub passatę. Smażyć 2 – 3 minuty.
Przygotować 4 papryki, odcinając im wierzch i czyszcząc środek
Ugotowany ryż wymieszać z mięsem, dodać roztrzepane jajko. Nafaszerować papryki, ustawić w brytfannie, odcięte wierzchy kładąc osobno, wszystko polać oliwą. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod koniec pieczenia każdą paprykę posypac startym serem.
Sos: Pokroić w grubą kostkę pozostałe 1/2 cebuli i paprykę – może być czerwona, lub zielona, dla lepszego efektu kolorystycznego. Smak pozostanie ten sam. Przesmażyć na rozgrzanej w rondlu oliwie, dodać sól i pieprz, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu, kiedy papryki się pieką. Po uduszeniu zblendowac na gładki sos.
Sos wylać na każdy talerz – względnie półmisek, jeśli podawane będzie wszystko razem. Na sosie ułozyć po trochu farszu – jeśli został – na tym ustawiać upieczone papryki. Podawać.