Do góry

Dania główne Przepis na:

faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski

faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 226

klasyka, w trochę innym wydaniu

Składniki

  • czerwona papryka 5 sztuk
  • wołowina mielona 300g
  • natka pietruszki
  • cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • słodka, wędzona papryka 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • boczek wędzony 100g
  • twardy ser do tarcia
  • duży, starty pomidor, albo passata
  • 1/2 kubka okrągłego ryżu
  • oliwa z oliwek
  • jajko
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski

Przygotowanie

  1. Czosnek pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z ciepłą oliwą, podgrzać, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać ryż, wymieszać, chwile przesmażyć, dolać 1 1/2 kubka wody, sól i liśc laurowy. Gotować na małym ogniu, aż woda odparuje.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić 1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli. Dodać boczek lub szynkę, pokrojone w drobną kostkę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso i posiekaną natkę, wszystko przesmażyć. Dodać sól, pieprz i wędzoną paprykę, startego pomidora lub passatę. Smażyć 2 – 3 minuty.

  3. Przygotować 4 papryki, odcinając im wierzch i czyszcząc środek

  4. Ugotowany ryż wymieszać z mięsem, dodać roztrzepane jajko. Nafaszerować papryki, ustawić w brytfannie, odcięte wierzchy kładąc osobno, wszystko polać oliwą. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod koniec pieczenia każdą paprykę posypac startym serem.

  5. Sos:
    Pokroić w grubą kostkę pozostałe 1/2 cebuli i paprykę – może być czerwona, lub zielona, dla lepszego efektu kolorystycznego. Smak pozostanie ten sam. Przesmażyć na rozgrzanej w rondlu oliwie, dodać sól i pieprz, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu, kiedy papryki się pieką. Po uduszeniu zblendowac na gładki sos.

  6. Sos wylać na każdy talerz – względnie półmisek, jeśli podawane będzie wszystko razem. Na sosie ułozyć po trochu farszu – jeśli został – na tym ustawiać upieczone papryki.

    Podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń