Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O rany, zacznijmy od bakłażanów! Te niepozorne warzywa to jak superbohaterowie w świecie kuchni. :) Faszerowane bakłażany są jak magiczne skrzynki pełne niespodzianek. To aromatyczne danie, które łączy w sobie wyjątkowe właściwości różnorodnych składników. Bakłażany są bogate w błonnik i witaminy. W ich wnętrzu proponuję harmonijne połączenie ugotowanego ryżu, soczystych pomidorów oraz delikatnie podsmażonej cebuli, które nadają daniu wyjątkowego smaku i tekstury. Całość koronuje warstwa żółtego sera, który po rozpuszczeniu dodaje potrawie niepowtarzalnego aromatu. Faszerowane bakłażany to nie tylko festiwal smaków, ale także pożywne i satysfakcjonujące danie, które z pewnością zachwyci podniebienia każdego nawet mięsożernego smakosza. :)
Składniki
Ugotować ryż.
Wszystkie warzywa umyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę oraz czosnek obrać.
Bakłażany przekroić wzdłuż, a następnie wydrążyć.
Cebulę oraz miąższ pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać miąższ bakłażanów. Pomidora pokroić w kostkę, dodać na patelnię. Dodać ryż. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić dopóki woda z pomidorów trochę nie odparuje.
Zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach. Bakłażany nafaszerować przygotowanym farszem i posypać żółtym serem. Bakłażany zalać rosołem Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Podczas pieczenia przygotować sos. Natkę oraz szczypiorek posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć z jogurtem i solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszać.
Bakłażany podawać z sosem. Smacznego! :)