Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane kalmary

Faszerowane kalmary

Autor:

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 18207

Dodano:

Odsłon: 4852

Danie kuchni włoskiej, jest też wersja tunezyjska ale jeszcze nie udało mi się jej odtworzyć.

Składniki

  • kalmary 2 tuby to na dwie osoby
  • Anchois 6 filecików
  • Czosnek 2 ząbki
  • rozmaryn- listki
  • pomidory suszone 2
  • Bułka tarta 150 g
  • Cebula
  • Wino białe wytrawne 200 ml, bulion rybny 1 szkl
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowane kalmary

Przygotowanie

  1. Danie z książki Kuchnia Włoska.

  2. W moździerzu roztarłam czosnek, anszuaski, posiekane suszone pomidory, połowe rozmarynu i dodałam chili zamiast pieprzu. Masę dodałam do bułki tartej. Dodałam do bułki tartej i wymieszałam- masa będzie za bardzo sypka- trzeba dodać odrobinę wody.

  3. Rozmrożone tuby obrałam z zewnętrznej "folii" taka prześwitująca warstewka- która potem utrudnia jedzenie. Nadziałam je dosyć luźno i spięłam metalowymi szpadkami. Na oliwie zeszkliłam posiekaną cebulę a potem zrumieniłam kalmary.
    Podlałam je potem winem i wywarem dodałam resztę rozmarynu, gotowałam 15 minut pod przykryciem, potem zdjęłam pokrywkę aby odparować sos.

  4. Danie podaje się z gotowanym ryżem.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (46)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 15 lipca O raju! Jestem pod wrażeniem, ja to się generalnie boję jeść owoce morza, dopiero niedawno się przekonałam do krewetek. Jak takie kalmary smakują? Jak następnym razem będę miała wenę na próbowanie nowych smaków, to wezmę z tego przepisu, bo nadzienie brzmi bardzo apetycznie! Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lipca No masz, aż się odmłodziłem o ponad 30 lat ;)Pychotka, pychotka, pychotka, a jak jeszcze "anczjosy", jak mówił kiedyś mój starszy, to już nic więcej nie potrzeba, miodzio :D Odpowiedzi: 27 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń