Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane łódki z cukini

Faszerowane łódki z cukini

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 159

Dodano:

Odsłon: 520

Faszerowana cukinia sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. Z domowego ekologicznego ogródka smakuje jeszcze lepiej polecam.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowane łódki z cukini

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, przekrawamy tak aby powstały nam łódki do faszerowania z jednej dużej cukinii wychodzi mi 4 łódeczki. Następnie usuwamy środek cukinii ( nie wyrzucajcie całego środka przyda nam się do farszu!!) Zrobione łódeczki oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy.

  2. Na rozgrzanej patelni wlewamy oliwę z oliwek ( ja zastosowałam smakową - czosnkową dla lepszego smaku, ale zwykła też jest ok ).Pieczarki myjemy osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy. Cebulkę kroimy drobno i dodajemy do pieczarek, mieszamy doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. podsmażone pieczarki z cebulą odstawiamy do innego naczynia.

  3. Na patelni po pieczarkach dodajemy troszkę oliwy, następnie podsmażamy posiekany czosnek ( ja daję 3 ząbki duże) oraz drobną pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną. Dodajemy też pokrojonego pomidora w kosteczkę może być również pomidor z puszki. wszystko mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż mięso nie będzie surowe.Dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki z cebulką i wszystko mieszamy. Dodajemy troszkę środka z cukinii, który nam został. Doprawiamy według uznania : solą, pieprzem, bazylią i oregano najlepiej świeże zioła ale mogą być mielone, papryką słodką i ostrą oraz kilka kropel . wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy mały słoik koncentratu pomidorowego i mieszamy.

  4. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową, następnie każdą łódeczkę zrobioną z cukinii faszerujemy. Z kilka minut przed wyciągnięciem z piekarnika posypujemy każdą cukinie serem startym mozzarellą.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni ( ja włączam funkcję góra i dół) przez 50 minut.

    Po upieczeniu polewamy ketchupem i podajemy z winem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń