Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane papryki to aromatyczny i pyszny obiad dla całej rodziny, który jest przesiąknięty słonecznym smakiem lata.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5281
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2419
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5281
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2419
Składniki
Papryki umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń łodygi, nasiona i błony wewnątrz. W garnku zagotuj wodę. Gdy się zagotuje, ostrożnie włóż połówki papryki do garnka i gotuj je przez 3 minuty. Odcedź je w durszlaku i odsącz z wody. Odstaw.
Cebulę drobno posiekaj. Oba rodzaje serów zetrzyj na tarce.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj mięso mielone wołowe. Rozdrobnij je drewnianą łyżką. Po minucie dodaj cebulę, czerwoną paprykę w proszku i sól. Smaż, często mieszając, aż do zrumienienia i miękkości warzywa. W przypadku nadmiaru tłuszczu, odsącz jego nadmiar.
Dolej przecier pomidorowy i dodaj ugotowany ryż oraz ser pecorino. Gotuj mieszankę przez kilka minut.
Papryki przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i napełnij je farszem, by były wypełnione po brzegi. Posyp wierzch ok. 2/3 sera mozzarella, a następnie połóż po plasterku pomidora i rozsyp pozostałą mozzarellę.
Wstaw faszerowane papryki do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 15 minut. Na ostatnie 2 minuty możesz włączyć funkcję przyrumienienia.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypane siekanym koperkiem. Resztki przechowuj w lodówce do 4 dni.