Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem propozycja na sycący obiad – fantastyczne faszerowane papryki igołomskie. Idealnie się zapiekają, nie dominują smakiem nad farszem, a ich skórka jest miękka i nie wymaga obierania.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2150
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2150
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Składniki
Gotujemy woreczek ryżu w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Dzięki temu ryż zyska fantastyczny aromat i piękny kolor. Kurkuma nie jest konieczna – kto nie lubi, po prostu ją pomija.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej, krótko smażymy. Dodajemy mięso mielone, dodajemy sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę ostrą i zioła prowansalskie – całość smażymy do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy passatę pomidorową i świeży koperek i mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy.
Tak powstałym farszem napełniamy umyte i pozbawione ogonków i pestek papryki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po 40 minutach zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 15 minut i gotowe! Prawda, że proste? SMACZNEGO! :)