Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane papryki mięsem mielonym i ryżem.

Faszerowane papryki mięsem mielonym i ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1529 Ocena: 20756

Dodano:

Odsłon: 2347

Bardzo smaczne, sycące danie. Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem.

Składniki

  • papryki czerwone 6 szt.
  • ryż 30 dag
  • mięso wieprzowe mielone 70 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka mielona
  • tymianek
  • Cebula
  • Czosnek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do mielonego mięsa drobno pokrojoną natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek, oraz wszystkie przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy. Do wymieszanych składników z mięsem dodajemy ostudzony ryż, ponownie dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

  2. Papryki myjemy, delikatnie wycinamy góry papryk, pozbawiamy gniazd nasiennych.

  3. Puste papryki płuczemy z pozostałych pestek i nadziewamy farszem, przykrywamy odciętymi deklami. Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. W 200 ml wrzącej wody rozpuszczamy łyżeczkę pasty rosołowej i wlewamy do naczynia z paprykami. Naczynie z paprykami przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

  4. Upieczone papryki podajemy na gorąco.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń