Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli myślisz, że jedyną szlachetną częścią kurczaka są piersi, jesteś w dużym błędzie! Tym razem pokażemy ci, jak przygotować faszerowane suszonymi owocami podudzia kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. To danie jest idealne na uroczysty, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia. Faszerowane podudzia z kurczaka wykonane według tego przepisu wychodzą niesamowicie soczyste i kruche. Owoce cudownie podkreślają smak drobiowego mięsa. Danie podane z ziemniakami i ulubioną surówką z pewnością oczaruje waszych gości i domowników.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1481
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1209
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1331
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1015
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1481
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1209
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1331
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1015
Składniki
Mięso umyj, osusz i rozetnij tak, aby podudzie można było rozłożyć, ale nie przecinaj go do końca na dwie części. Na drewnianej desce ułóż arkusz folii spożywczej, połóż na tym rozłożony fragment mięsa, przykryj drugim arkuszem folii i lekko rozbij z dwóch stron za pomocą tłuczka do mięsa. Po czym natrzyj kurczaka solą i czarnym pieprzem z obydwu stron.
Wszystkie suszone owoce sparz wrzątkiem, poczekaj, aż przestygną i pokrój w drobną kostkę. Na środku każdego rozbitego podudzia wyłóż porcję pokrojonych owoców i zwiń jak roladę. Zepnij mięso wykałaczkami lub zawiąż bawełnianą nitką.
Na dużej patelni rozgrzej olej lub masło i dodaj sok z cytryny. Obsmaż mięso z każdej strony, aż zacznie się rumienić, po czym odłóż na talerz i usuń wykałaczki bądź sznurek.
Przygotuj dwie miski lub głębokie talerze. Do jednej dodaj roztrzepane jajka z mlekiem, a do drugiej bułkę tartą wymieszaną z tartym parmezanem. Obtocz roladki w jajku z mlekiem, po czym w bułce i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dno naczynia żaroodpornego zachowując odstępy między kawałkami kurczaka.
Wstaw podudzia do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj mięso ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij, odczekaj ok. 5-7 minut i serwuj feszerowanie podudzia z kurczaka z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno.