Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli myślisz, że jedyną szlachetną częścią kurczaka są piersi, jesteś w dużym błędzie! Tym razem pokażemy ci, jak przygotować faszerowane suszonymi owocami podudzia kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. To danie jest idealne na uroczysty, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia. Faszerowane podudzia z kurczaka wykonane według tego przepisu wychodzą niesamowicie soczyste i kruche. Owoce cudownie podkreślają smak drobiowego mięsa. Danie podane z ziemniakami i ulubioną surówką z pewnością oczaruje waszych gości i domowników.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31194
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9681
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2167
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4165
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 882
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31194
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9681
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2167
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4165
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 882
Składniki
Mięso umyj, osusz i rozetnij tak, aby podudzie można było rozłożyć, ale nie przecinaj go do końca na dwie części. Na drewnianej desce ułóż arkusz folii spożywczej, połóż na tym rozłożony fragment mięsa, przykryj drugim arkuszem folii i lekko rozbij z dwóch stron za pomocą tłuczka do mięsa. Po czym natrzyj kurczaka solą i czarnym pieprzem z obydwu stron.
Wszystkie suszone owoce sparz wrzątkiem, poczekaj, aż przestygną i pokrój w drobną kostkę. Na środku każdego rozbitego podudzia wyłóż porcję pokrojonych owoców i zwiń jak roladę. Zepnij mięso wykałaczkami lub zawiąż bawełnianą nitką.
Na dużej patelni rozgrzej olej lub masło i dodaj sok z cytryny. Obsmaż mięso z każdej strony, aż zacznie się rumienić, po czym odłóż na talerz i usuń wykałaczki bądź sznurek.
Przygotuj dwie miski lub głębokie talerze. Do jednej dodaj roztrzepane jajka z mlekiem, a do drugiej bułkę tartą wymieszaną z tartym parmezanem. Obtocz roladki w jajku z mlekiem, po czym w bułce i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dno naczynia żaroodpornego zachowując odstępy między kawałkami kurczaka.
Wstaw podudzia do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj mięso ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij, odczekaj ok. 5-7 minut i serwuj feszerowanie podudzia z kurczaka z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno.