Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane pomidory po prowansalsku wg Michela Morana

Faszerowane pomidory po prowansalsku wg Michela Morana

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4330

Dodano:

Odsłon: 1144

Coś zasmakowała mi kuchnia Michela Morana. To znowu z jego książki. Prowansalskie pomidory faszerowane kiełbasą (w moim przypadku i mięsem). Świetny smak i znakomita przystawka. Chociaż trochę więcej i na główne danie wystarczy.

Składniki

  • 6 mięsistych pomidorów
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • ok. 40 dag surowej kiełbasy (użyłem 30 dag białej i ok. 10 dag wołowiny z rosołu)
  • duża kromka białego chleb bez skórki (lub kajzerka - również okrojona ze skórki)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ok. 10 - 12 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obraną ze skóry kiełbasę, mięso z rosołu i namoczoną w dwóch łyżkach oliwy kajzerkę zmiel w maszynce.
    Wyrób dokładnie z jajkiem, posiekanym czosnkiem i natką.
    Z pomidorów wykrój górną część z szypułką i wydrąż je łyżeczką.

  2. Natłuść lekko naczynie żaroodporne i wyłóż do niego ugotowany ryż.
    W ryż wciśnij pomidory nadziane ściśle kiełbasianym farszem.
    W miejsca między pomidorami włóż odcięte wierzchołki pomidorów.
    Polej całość obficie oliwą.
    Zapiekaj ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń