Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowany kurczak Magdy Gessler to wyjątkowo ekskluzywna wariacja na temat klasycznego, pieczonego kurczaka. Danie to wyróżnia się bogatym, aromatycznym nadzieniem, w którym kluczową rolę odgrywają: wątróbka, świeże zioła i masło. Dzięki temu potrawa ta sprawdza się przy uroczystych okazjach, zachwycając swoim aromatem.
Choć przepis na kurczaka Magdy Gessler może wydawać się skomplikowany, efekty są warte wysiłku. Połączenie chrupiącej skórki, soczystego mięsa i bogatego, wilgotnego farszu sprawia, że danie jest niezapomniane. To doskonały wybór na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć bliskich wyjątkowym smakiem. Choć całość jest raczej wysokokaloryczna, bogata w tłuszcze, to raz na jakiś czas można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia.
Wątróbka nadaje farszowi specyficznego i charakterystycznego smaku, który sprawia, że to danie jest tak wyjątkowe, a wnętrze miękkie i rozpływające się w ustach. Jeśli jednak jej nie lubisz, możesz ją zastąpić zmielonym mięsem drobiowym lub wieprzowym. Pamiętaj jednak, aby dodać więcej wilgoci do farszu, zwiększając użytą ilość masła lub cebuli. Nie zamieniaj jednak wątróbki drobiowej na inną - ten rodzaj podrobów jest najbardziej miękki, pozbawiony żyłek i najsłodszy w smaku.
Przede wszystkim osusz kurczaka papierowymi ręcznikami przed natarciem go olejem i przyprawami. Mokra skórka nie będzie się ładnie przyrumieniać, a stanie się twarda i gumiasta. Nie przepuści także aromatu, co znacznie pogorszy smak dania. Bardzo często stosowanym rozwiązaniem jest wstawienie początkowo kurczaka do piekarnika o nieco wyższej temperaturze - 200 st. Celsjusza. Po włożeniu zmniejsz ją do pierwotnych 180 stopni Celsjusza i kontynuuj obróbkę cieplną według przepisu. Drób piecz bez przykrycia, co jakiś czas smarując go z wierzchu wytopionym tłuszczem lub roztopionym masłem, wedle uznania.
Najlepiej użyć ulubionych i sprawdzonych przypraw do kurczaka. Przepis zaleca dokładnie natrzeć kurczaka solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i majerankiem. To absolutna podstawa, ale można też dodać paprykę słodką, tymianek czy rozmaryn, aby wzbogacić aromat dania. Warto użyć również 1-2 łyżki oleju roślinnego, który ułatwi wchłanianie przypraw i równomierne zarumienienie skórki.
Przede wszystkim kurczaka faszeruj luźno - nie upychaj go na siłę, gdyż musi mieć miejsce na urośnięcie podczas pieczenia. Zbyt ciasno upakowane nadzienie może stać się suche i ciężkie. Suchy farsz może być także efektem użycia zbyt małej ilości masła lub wątróbki. Zbyt mokry z kolei to zazwyczaj wina niedokładnie odciśniętej bułki. Pamiętaj, aby kajzerka była tylko namoczona, a nie ociekająca mlekiem. Związanie kurczaka także może powodować wiele trudności. Najprościej wykorzystać wykałaczki i sznurek kuchenny, ale otwór możesz też zszyć igłą i nicią.
Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka, a ten podany w przepisie jest orientacyjny. Zazwyczaj na każdy kilogram pieczonego mięsa przypada około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dużego kurczaka o wadze około 2 kg należy piec więc nieco dłużej. Mięso będzie gotowe, kiedy w najgrubszym miejscu przy udzie jest dobrze upieczone, a wyciekający sok jest klarowny.
Kurczak faszerowany Magdy Gessler idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanny należy wówczas ułożyć pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe, takie jak:
Podczas pieczenia nasiąkną one smakiem i tłuszczem z kurczaka, stanowiąc pyszny dodatek. Kurczak nadziewany najlepiej smakuje podany na gorąco, prosto z piekarnika. Pasuje do niego tradycyjne purée ziemniaczane, kasza, kluski śląskie oraz świeża, chrupiąca surówka colesław lub z marchewki i jabłka.
Faszerowany kurczak Magdy Gessler to idealny pomysł na uroczysty i świąteczny obiad.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Składniki
Dobrze oczyszczonego kurczaka ułóż na większym talerzu. Polej mięso olejem roślinnym, posól, popieprz i dopraw równomiernie suszonym czosnkiem oraz majerankiem. Pamiętaj, aby dobrze natrzeć kurczaka przyprawami, żeby przeszedł ich aromatem. Odłóż tak zamarynowane mięso do lodówki.
Zabierz się za przyrządzanie farszu. Wyjmij masło, aby zmiękło. Gdy będzie miało już temperaturę pokojową, rozetrzyj je. Oddziel żółtko od białka. Do miski dodaj żółtko, natomiast w osobnym naczyniu ubij białko ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodaj pianę do miski z masłem i żółtkiem. Delikatnie wymieszaj silikonową lub drewnianą łyżką - tak, aby masa nie utraciła pulchności.
Namoczoną w mleku bułkę lekko odciśnij i porwij na małe kawałki. Wrzuć je do miski z masą maślano-jajeczną. Dodaj także drobno posiekaną wątróbkę. Umyj koperek i pietruszkę, odsącz, a potem poszatkuj i dodaj do nadzienia. Dopraw jeszcze masę solą i gałką muszkatołową. Przemieszaj ostrożnie, tylko do połączenia składników, drewnianą lub silikonową łyżką.
Wypełnij puste wnętrze kurczaka farszem po polsku i zabezpiecz kuper wykałaczkami oraz sznurkiem. Ważne, żeby masa nie wypłynęła na zewnątrz. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż przygotowanego kurczaka i piecz przez ok. godzinę. Na początku podlewaj go wodą z wierzchu, aby po upieczeniu był bardziej soczysty.
Faszerowany kurczak Magdy Gessler podawaj z ziemniakami lub kaszą i obowiązkowo z dodatkiem świeżej surówki.