Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Faszerowany kurczak Magdy Gessler
  • Dania główne
  • Przepis na

Faszerowany kurczak Magdy Gessler

22.10.2025 Odsłon: 8529
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Faszerowany kurczak Magdy Gessler to wyjątkowo ekskluzywna wariacja na temat klasycznego, pieczonego kurczaka. Danie to wyróżnia się bogatym, aromatycznym nadzieniem, w którym kluczową rolę odgrywają: wątróbka, świeże zioła i masło. Dzięki temu potrawa ta sprawdza się przy uroczystych okazjach, zachwycając swoim aromatem. 

Pieczony kurczak po polsku - potrawa idealna na uroczyste okazje 

Choć przepis na kurczaka Magdy Gessler może wydawać się skomplikowany, efekty są warte wysiłku. Połączenie chrupiącej skórki, soczystego mięsa i bogatego, wilgotnego farszu sprawia, że danie jest niezapomniane. To doskonały wybór na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć bliskich wyjątkowym smakiem. Choć całość jest raczej wysokokaloryczna, bogata w tłuszcze, to raz na jakiś czas można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Farsz z wątróbki - czy można użyć zamiennika? 

Wątróbka nadaje farszowi specyficznego i charakterystycznego smaku, który sprawia, że to danie jest tak wyjątkowe, a wnętrze miękkie i rozpływające się w ustach. Jeśli jednak jej nie lubisz, możesz ją zastąpić zmielonym mięsem drobiowym lub wieprzowym. Pamiętaj jednak, aby dodać więcej wilgoci do farszu, zwiększając użytą ilość masła lub cebuli. Nie zamieniaj jednak wątróbki drobiowej na inną - ten rodzaj podrobów jest najbardziej miękki, pozbawiony żyłek i najsłodszy w smaku. 

Chrupiąca skórka podstawą udanego dania 

Przede wszystkim osusz kurczaka papierowymi ręcznikami przed natarciem go olejem i przyprawami. Mokra skórka nie będzie się ładnie przyrumieniać, a stanie się twarda i gumiasta. Nie przepuści także aromatu, co znacznie pogorszy smak dania. Bardzo często stosowanym rozwiązaniem jest wstawienie początkowo kurczaka do piekarnika o nieco wyższej temperaturze - 200 st. Celsjusza. Po włożeniu zmniejsz ją do pierwotnych 180 stopni Celsjusza i kontynuuj obróbkę cieplną według przepisu. Drób piecz bez przykrycia, co jakiś czas smarując go z wierzchu wytopionym tłuszczem lub roztopionym masłem, wedle uznania. 

Jak doprawić kurczaka po polsku? 

Najlepiej użyć ulubionych i sprawdzonych przypraw do kurczaka. Przepis zaleca dokładnie natrzeć kurczaka solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i majerankiem. To absolutna podstawa, ale można też dodać paprykę słodką, tymianek czy rozmaryn, aby wzbogacić aromat dania. Warto użyć również 1-2 łyżki oleju roślinnego, który ułatwi wchłanianie przypraw i równomierne zarumienienie skórki. 

Wskazówki dotyczące faszerowania kurczaka Magdy Gessler 

Przede wszystkim kurczaka faszeruj luźno - nie upychaj go na siłę, gdyż musi mieć miejsce na urośnięcie podczas pieczenia. Zbyt ciasno upakowane nadzienie może stać się suche i ciężkie. Suchy farsz może być także efektem użycia zbyt małej ilości masła lub wątróbki. Zbyt mokry z kolei to zazwyczaj wina niedokładnie odciśniętej bułki. Pamiętaj, aby kajzerka była tylko namoczona, a nie ociekająca mlekiem. Związanie kurczaka także może powodować wiele trudności. Najprościej wykorzystać wykałaczki i sznurek kuchenny, ale otwór możesz też zszyć igłą i nicią. 

Jak długo piec mięso drobiowe? 

Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka, a ten podany w przepisie jest orientacyjny. Zazwyczaj na każdy kilogram pieczonego mięsa przypada około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dużego kurczaka o wadze około 2 kg należy piec więc nieco dłużej. Mięso będzie gotowe, kiedy w najgrubszym miejscu przy udzie jest dobrze upieczone, a wyciekający sok jest klarowny. 

Z czym podać faszerowanego kurczaka? 

Kurczak faszerowany Magdy Gessler idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanny należy wówczas ułożyć pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe, takie jak: 

  • marchew,  
  • ziemniaki,  
  • cebula, 
  • seler.  

Podczas pieczenia nasiąkną one smakiem i tłuszczem z kurczaka, stanowiąc pyszny dodatek. Kurczak nadziewany najlepiej smakuje podany na gorąco, prosto z piekarnika. Pasuje do niego tradycyjne purée ziemniaczane, kasza, kluski śląskie oraz świeża, chrupiąca surówka colesław lub z marchewki i jabłka. 

Faszerowany kurczak Magdy Gessler to idealny pomysł na uroczysty i świąteczny obiad. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 388

do 60 min 60 min
3
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 351

do 60 min 60 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170140

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 668

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10716

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3387

do 30 min 30 min
21
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 388

do 60 min 60 min
3
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 351

do 60 min 60 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170140

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 668

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10716

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3387

do 30 min 30 min
21
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Faszerowany kurczak Magdy Gessler
Autor:
smaker
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

Mięso:
  • kurczak (o wadze ok. 2 kg),
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu.
Nadzienie do kurczaka:
  • 80 g masła,
  • jajko,
  • namoczona w mleku bułka pszenna,
  • 2 kurze wątróbki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
1

Dobrze oczyszczonego kurczaka ułóż na większym talerzu. Polej mięso olejem roślinnym, posól, popieprz i dopraw równomiernie suszonym czosnkiem oraz majerankiem. Pamiętaj, aby dobrze natrzeć kurczaka przyprawami, żeby przeszedł ich aromatem. Odłóż tak zamarynowane mięso do lodówki.

2

Zabierz się za przyrządzanie farszu. Wyjmij masło, aby zmiękło. Gdy będzie miało już temperaturę pokojową, rozetrzyj je. Oddziel żółtko od białka. Do miski dodaj żółtko, natomiast w osobnym naczyniu ubij białko ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodaj pianę do miski z masłem i żółtkiem. Delikatnie wymieszaj silikonową lub drewnianą łyżką - tak, aby masa nie utraciła pulchności.

3

Namoczoną w mleku bułkę lekko odciśnij i porwij na małe kawałki. Wrzuć je do miski z masą maślano-jajeczną. Dodaj także drobno posiekaną wątróbkę. Umyj koperek i pietruszkę, odsącz, a potem poszatkuj i dodaj do nadzienia. Dopraw jeszcze masę solą i gałką muszkatołową. Przemieszaj ostrożnie, tylko do połączenia składników, drewnianą lub silikonową łyżką.

4

Wypełnij puste wnętrze kurczaka farszem po polsku i zabezpiecz kuper wykałaczkami oraz sznurkiem. Ważne, żeby masa nie wypłynęła na zewnątrz. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Włóż przygotowanego kurczaka i piecz przez ok. godzinę. Na początku podlewaj go wodą z wierzchu, aby po upieczeniu był bardziej soczysty.

5

Faszerowany kurczak Magdy Gessler podawaj z ziemniakami lub kaszą i obowiązkowo z dodatkiem świeżej surówki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki