Do góry

Dania główne Przepis na:

faszerowany udziec z indyka

faszerowany udziec z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 1690

Dodano:

Odsłon: 2095

Nadzienie z pikantnej kiełbasy chorizo, czosnku i rozmarynu nadaje pieczeni charakteru i wyjątkowego aromatu

Składniki

  • udziec z indyka (bez kości) - około 750 g
  • pikantne chorizo - 100 g
  • cebula - 1 mała
  • czosnek - 5 ząbków
  • rozmaryn - listki z jednej gałązki
  • papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • białe wytrawne wino - 150 ml
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
faszerowany udziec z indyka

Przygotowanie

  1. Mięso natrzeć solą i pieprzem i schować do lodówki na kilka godzin.

  2. Z kiełbasy usunąć flak, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, z grubsza posiekać. Do pojemnika blendera włożyć chorizo, cebulę, czosnek i rozmaryn, zblendować do uzyskania grudkowatej masy.

  3. Płat mięsa ułożyć na desce skórą do dołu. Na mięsie rozsmarować farsz, zwinąć w roladę, związać sznurkiem. Oliwę wymieszać z papryką w proszku, mieszanką posmarować roladę.

  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, wlać wino, przykryć folią aluminiową. Piec przez około godzinę, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20-30 minut, co jakiś czas polewając mięso sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń