Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycyjne kotlety ? Z wielką przyjemnością podam wam banalnie prosty przepis na faworki z piersi kurczaka
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1297
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14871
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 877
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1297
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14871
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 877
Składniki
Przygotować pierś z kurczaka opłukać ją i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego, pierś pokroić wzdłuż na plastry po centymetrze. W każdym plastrze przez środek zrobić nacięcie a następnie uformować faworki, po chwili każdy nasolić i posypać pieprzem naturalnym chwilę odczekać
W czasie gdy plastry faworków nasalają się przygotować jajka wbić całe do salaterki roztrzepać za pomocą widelca soląc je następnie wlać mleko i również roztrzepać do połączenia się w jedną całość. Na patelnię wlać olej aby zakryło dno patelni rozgrzać go następnie każdy faworek zanurzyć w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej
Tak przygotowane faworki układać na rozgrzanym tłuszczu jeden koło drugiego i smażyć na dużym gazie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Faworki mięsne układać na talerzu jeden na drugim, faworki nie wchłaniają dużo tłuszczu a to za sprawą dodanego mleka do jajka ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia się faworków ponieważ będzie od mięsa odchodziła panierka )
Moje faworki mięsne podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem z mięsa bez kopru ( ponieważ zapomniałam kupić ) oraz z tegorocznymi ogórkami kiszonymi które wyszły bardzo smaczne jak małosolne, do popicia był zimny prosto z lodówki kefir. Serdecznie polecam taką wersję piersi z kurczaka, mięso wyszło bardzo kruche i smaczne