Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kaczki z kaszą pęczak

Filet z kaczki z kaszą pęczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 379 Ocena: 4677

Dodano:

Odsłon: 340

Pyszne danie na wielkanocny stół.

Składniki

  • 3 filety z kaczki
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 jogurt naturalny
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • 1-2 łyżki oliwy extra virgin
  • 200 g kaszy pęczak
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Filet z kaczki z kaszą pęczak

Przygotowanie

  1. Filety umyć i natrzeć przyprawami. Obsmażyć kilka minut z obu stron na patelni. Przełożyć do brytfanki, którą należy wysmarować oliwą. Obłożyć pokrojoną cebulą i jabłkami. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C około godziny. Sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie. Tłuszcz z dna brytfanki nabrać chochelką do odrębnego naczynia, lekko przestudzić. Dodać mąkę, jogurt i starannie je rozprowadzić. Wlać do brytfanki, zamieszać, zagotować.

  2. Ugotować kaszę pęczak, w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Danie podawać z surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 marca 2018 Można pęczak na gryczaną zamienić?
Jakoś nie przepadam, za tą kaszą, a gryka to mistrzostwo xD
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń