Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny filet z kaczki podany z modrą kapustą z dodatkiem jabłka to propozycja na niedzielny obiad.
Składniki
Skórę na filetach z kaczki nacinamy a następnie mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy na 30 min. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż będzie miękka ale nie rozgotowana. Delikatnie solimy. W międzyczasie a patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, szklimy na nim drobno posiekana czerwoną cebulę i dodajemy ją do kapusty. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do kapusty gdy już będzie miękka, gotujemy jeszcze 2-3 min., doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na zimnej patelni układamy filety z kaczki skórka do dołu i na małym ogniu powoli wytapiamy tłuszcz. Smażymy ok 10 min i przewracamy mięso na drugą stronę. Smażymy ok. 8 min i ponownie odwracamy skórką do dołu na 3-4 min. Filety zawijamy w folię aluminiową /by nie straciły ciepła/ i odstawiamy na 10-15 min. Piersi kacze podajemy z ugotowaną modrą kapustą.