Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka oprószony serem

Przepis dnia 2014-07-04
Filet z kurczaka oprószony serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49424

Dodano:

Odsłon: 39887

Soczyste białe mięsko z dodatkiem sera, pomidorów i młodej cebulki. Polecam :)

Składniki

  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • pomiorki koktajlowe 12 szt
  • młoda biała cebula 1- 2 szt (w zależności od wielkości)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • świeży lub suszony tymianek
  • pieprz czarny mielony, sól
  • ser żółty 15 dkg
  • bułka tarta 4 łyżki
  • miękkie masło 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek 2 łyżki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Filet z kurczaka oprószony serem

Przygotowanie

  1. Mieszanka serowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z bułką tartą, posiekanym drobno szczypiorkiem i masłem. Składniki powinny nam się ładnie skleić. Jeżeli tak nie jest można dodać jeszcze odrobinę masła.

    Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, przekroić w poprzek, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wkładać mięso, obsmażać z każdej strony po kilka minut. Gdy mamy pewność, że mięso nie jest w środku surowe, na wierzch każdego kawałka nakładamy po łyżce mieszanki serowej, lekko dociskamy. Ponadto wrzucamy na patelnię cebulę (piórka) i pomidorki koktajlowe (połówki), przyprawione wcześniej tymiankiem.

    Całość smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. W tym czasie już nie obracamy mięsa. Jeżeli ser słabo się rozpuszcza możemy na chwilę przykryć patelnię pokrywą, aby całość zaparowała, przyspieszy to rozpuszczenie serka.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 02 lipca 2014 Przepis stworzony dla mojego syna :) Piersi z kurczaka i ser to może jeść codziennie . Zabieram więc do swojej książki :)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń