Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatne, kruche, soczyste kotlety w chrupiącej panierce. Można kroić widelcem. Wyrazisty smak.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 170
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 170
Składniki
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Filety pokroić wzdłuż i rozbić na kotlety. Najlepiej rozbijać mięso przykryte folią spożywczą. Unikniemy pobrudzenia kuchni. Oprószyć delikatnie solą. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Dodać ketchup, majonez, musztardę, ocet jabłkowy i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć do miseczki. Każdy kotlet powinien być dobrze pokryty marynatą. Wstawić do lodówki na 3 godz. Mięso wyjąć z marynaty na talerz, a do marynaty dodać mąkę pszenną. Wymieszać, zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kolejno każdy kawałek mięsa maczać w cieście i obsypywać bułką tartą. Kotlety smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor. Odkładać na talerz, na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące do obiadu, albo na zimno jako przekąskę. Smacznego.