Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z sandacza w chrupiącej panierce

Przepis dnia 2018-12-28
Filet z sandacza w chrupiącej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4508

Dodano:

Odsłon: 4803

Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również inne ryby, szczególnie jeśli mamy w domu małe dzieci. Doskonale sprawdzi się sandacz, ma doskonały smak, a do tego nie jest zbyt tłusty. Jeśli chcemy podać go dzieciom warto wybrać filet. Ryba broni się sama smakiem, dlatego wystarczy tylko sól, pieprz odrobina cytryny i doskonała panierka. :)

Składniki

  • Sandacz filet ok. 400 g.
  • Sól
  • Pieprz
  • Cytryna 1/2 szt.
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 4 łyżki
  • Masło klarowane 3 łyżki
3-4 os. 15 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Filet z sandacza w chrupiącej panierce

Przygotowanie

  1. Filet dokładnie umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

    Pokroić na mniejsze kawałki.

    Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Warto zostawić na kilka godzin.

    Tak zamarynowaną rybkę obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

    Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 7-9 min. obracając co jakiś czas.

  2. Smacznego :)

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 grudnia 2018 Tam gdzie rybka, tam i ja ;) Sandacz przepysznie wygląda i smakuje, a to białe mięsko - mniam, mniam :D U nas gości nie tylko od święta :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 grudnia 2018 Pysznosci! poczulam sie jak przy swiatecznym stole, az milo popatrzec! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń