Filet z sandacza w chrupiącej panierce
Przepis dnia: 28-12-2018

Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również inne ryby, szczególnie jeśli mamy w domu małe dzieci. Doskonale sprawdzi się sandacz, ma doskonały smak, a do tego nie jest zbyt tłusty. Jeśli chcemy podać go dzieciom warto wybrać filet. Ryba broni się sama smakiem, dlatego wystarczy tylko sól, pieprz odrobina cytryny i doskonała panierka. :)
Filet z sandacza w chrupiącej panierce
Składniki
- Sandacz filet ok. 400 g.
- Sól
- Pieprz
- Cytryna 1/2 szt.
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta 4 łyżki
- Masło klarowane 3 łyżki
Składniki
- Sandacz filet ok. 400 g.
- Sól
- Pieprz
- Cytryna 1/2 szt.
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta 4 łyżki
- Masło klarowane 3 łyżki

Etapy przygotowania
Filet dokładnie umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Warto zostawić na kilka godzin. Tak zamarynowaną rybkę obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 7-9 min. obracając co jakiś czas.

Smacznego :)

:)

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 129
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 129



Składniki
- Sandacz filet ok. 400 g.
- Sól
- Pieprz
- Cytryna 1/2 szt.
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta 4 łyżki
- Masło klarowane 3 łyżki
Filet dokładnie umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Warto zostawić na kilka godzin. Tak zamarynowaną rybkę obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym przez ok. 7-9 min. obracając co jakiś czas.
Smacznego :)
:)
Sandacz w panierce z jajkiem i bułką tarta treści swój wspaniały smak. Odradzam taki sposób smażenia, tj. zachęcam do klasycznego - pieprz, sól i mąka (krupczatka).
Mmmm...aż mnie zassało w dołku..pycha..:)
Tam gdzie rybka, tam i ja ;) Sandacz przepysznie wygląda i smakuje, a to białe mięsko - mniam, mniam :D U nas gości nie tylko od święta :)
Pysznosci! poczulam sie jak przy swiatecznym stole, az milo popatrzec!