Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak to łatwe w obróbce mięso, z którego w prosty sposób można przygotować szybki obiad. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz dodać piersi drobiowej więcej smaku i wartości odżywczych, podając ją w postaci faszerowanych kieszonek. Farsz do takiego dania może powstać z najróżniejszych składników – warzyw, grzybów, serów, ryżu… Smakowity będzie na przykład filet ze szpinakiem i serkiem ricotta.
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91040
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38465
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 302
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91040
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38465
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 302
Składniki
Podziel filet z kurczaka na dwie części. Oczyść z błonek i chrząstek. Każdą z piersi przetnij wzdłuż na pół. W połówkach piersi natnij ostrym nożem kieszonki – tak, by nie uszkodzić mięsa ani nie rozciąć go całkowicie. Oprósz kurczaka solą, pieprzem i papryką – najlepiej nie tylko z zewnątrz, ale też w środku kieszonki.
Roztop na patelni niewielką ilość masła klarowanego. Podduś na nim lekko rozdrobnione liście szpinaku – tak, by zmiękły i znacznie zmniejszyły swoją objętość. Dodaj na patelnię drobno posiekany czosnek, a po chwili – ser ricotta. Smaż, cały czas mieszając. Gdy ser się roztopi, dodaj do farszu parmezan i smaż jeszcze przez chwilę, całość doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Napełnij kieszonki z kurczaka farszem tak, by szczelnie zamknąć go w mięsie. Tak przygotowane możesz opanierować w jajku i bułce tartej, w ten sposób sklejając brzegi kieszonek. Obsmaż filety na złocisty kolor na maśle klarowanym (kilka minut po każdej ze stron).
Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczną wersję tego dania, zepnij brzegi kieszonek wykałaczkami i ułóż je na blasze wyłożonej lekko natłuszczoną folią aluminiową. Na każdej kieszonce połóż cienki plasterek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut.