Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na drapieżną rybkę, która jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Karmazyn ma białe, niezwykle delikatne i kruche mięsko. Bardzo lubię bawić się smakami, dlatego dzisiejszą propozycję można określić jako delikatność otuloną wyrazistością. Wszystko za sprawą dodatku harissy - ostrej pasty z papryczek chilli, czosnku i ziół. Całość podałam z ryżem jaśminowym z orzechami włoskimi i roszponką, z których wydobywa się wyraźna kokosowa nuta. Karmazyn lubi także kwaśne dodatki. Tu niezastąpiony będzie sok z limonki:) Bawmy się smakami, bo jedzenie to czysta przyjemność! :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242872
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242872
Składniki
Ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Ugotowany ryż mieszamy z olejem kokosowym (tłoczonym na zimno), orzechami włoskimi i roszponką. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
Filety z karmazyna oczyszczamy, delikatnie odcinamy skórę i oprószamy je z obu stron solą ziołową oraz białym pieprzem. Filety smażymy na oliwie z oliwek z obu stron przez około 2 minuty.
Rybę podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego z orzechami i roszponką, harissą, limonką, pomidorkami koktajlowymi i ulubionymi ziołami (podałam z rozmarynem, ale świetna będzie także bazylia lub świeża kolendra).
Jeśli nie lubimy ostrych smaków to zamiast harissy wybierzmy delikatniejszy ajvar lub pindżur. Życzę smacznego! :)