Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami

Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 957 Ocena: 25665

Dodano:

Odsłon: 5868

Dzisiaj zapraszam Was na drapieżną rybkę, która jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Karmazyn ma białe, niezwykle delikatne i kruche mięsko. Bardzo lubię bawić się smakami, dlatego dzisiejszą propozycję można określić jako delikatność otuloną wyrazistością. Wszystko za sprawą dodatku harissy - ostrej pasty z papryczek chilli, czosnku i ziół. Całość podałam z ryżem jaśminowym z orzechami włoskimi i roszponką, z których wydobywa się wyraźna kokosowa nuta. Karmazyn lubi także kwaśne dodatki. Tu niezastąpiony będzie sok z limonki:) Bawmy się smakami, bo jedzenie to czysta przyjemność! :)

Składniki

  • filety z karmazyna
  • ryż jaśminowy
  • roszponka
  • orzechy włoskie
  • harissa
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny i biały
  • olej kokosowy
  • oliwa z oliwek
  • DODATKI:
  • limonka
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubione zioła
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami

Przygotowanie

  1. Ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Ugotowany ryż mieszamy z olejem kokosowym (tłoczonym na zimno), orzechami włoskimi i roszponką. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem

  2. Filety z karmazyna oczyszczamy, delikatnie odcinamy skórę i oprószamy je z obu stron solą ziołową oraz białym pieprzem. Filety smażymy na oliwie z oliwek z obu stron przez około 2 minuty.

  3. Rybę podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego z orzechami i roszponką, harissą, limonką, pomidorkami koktajlowymi i ulubionymi ziołami (podałam z rozmarynem, ale świetna będzie także bazylia lub świeża kolendra).

  4. Jeśli nie lubimy ostrych smaków to zamiast harissy wybierzmy delikatniejszy ajvar lub pindżur. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń