Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filety z piersi kaczki z sałatką z buraczków"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 419
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 96
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 29
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 419
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 96
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 29
Składniki
ok. 60 minut
Marchew obrać, grubo zetrzeć na tarce. Buraki obrać, grubo zetrzeć na tarce. Pomarańcze obrać, dokładnie usunąć białą skórkę, nożem powycinać cząstki miąższu, a z resztek owoców wycisnąć do miseczki sok.
Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem cytrynowym, doprawić solą, czarnym pieprzem i cukrem. Dolać 2 łyżki oleju i ubić na dressing (sos).
Cząstki pomarańczy wymieszać ze startą marchwią i burakami. Polać przygotowanym dressingiem, delikatnie przemieszać.
Filety z kaczki opłukać, osuszyć. Mięso oddzielić od skóry, a następnie pokroić ją w paseczki. Filety posypać solą i czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Włożyć mięso. Usmażyć je na dużym płomieniu na rumiano z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Tłuszcz zachować. Naczynie z filetami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 20 minut.
Majonez wymieszać ze śmietaną. Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem kajeńskim. Tost pokruszyć, zrumienić razem z paseczkami skórki z filetów kaczych na tłuszczu ze smażenia mięsa. Natkę opłukać, posiekać, wymieszać ze zrumienionymi okruszkami chleba.
Filety wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki. Ułożyć razem z sałatką na talerzach. Posypać mieszanką chleba, natki i skórki z kaczki. Podawać z sosem majonezowym.Źródło: Życie na gorąco