Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakowe. Fioletowe kluski śląskie z aromatycznym, lekko kwaskowatym sosem winnym i owocami leśnymi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zobacz, jak łatwo je przygotować! Na Walentynki i na zwykły dzień;)
praska do ziemniaków, deska, stolnica, nóż
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13471
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1540
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14854
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6111
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13471
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1540
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14854
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6111
Składniki
Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach. Odcedzić i obrać ze skórki. Przepuścić przez praskę do zmieników i wystudzić. Docisnąć ziemniaki w misce i odjąć 1/4 masy ziemniaków a w brakujące miejsce dodać mąkę ziemniaczaną. Dodać 1/2 łyżeczki soli i zagnieść ciasto.
Z ciasta formować długi równy wałek i odcinać jednakowe porcje ciasta tak aby kluski były jednakowej wielkości. Ugotować w osolonym wrzątku do momentu aż kluski wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową. Na dużej patelni wlać wino i zacząć go odparowywać, dodać owoce i poczekać aż zacznie się gotować, dodać cynamon i cukier i wymieszać. Skrobię wymieszać z małą ilością wody i wlać do owoców. Zamieszać i zagotować. Gorącym sosem polać kluski i udekorować ziołami i płatkami migdałowymi.