Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakowe. Fioletowe kluski śląskie z aromatycznym, lekko kwaskowatym sosem winnym i owocami leśnymi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zobacz, jak łatwo je przygotować! Na Walentynki i na zwykły dzień;)
praska do ziemniaków, deska, stolnica, nóż
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2665
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3226
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2665
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3226
Składniki
Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach. Odcedzić i obrać ze skórki. Przepuścić przez praskę do zmieników i wystudzić. Docisnąć ziemniaki w misce i odjąć 1/4 masy ziemniaków a w brakujące miejsce dodać mąkę ziemniaczaną. Dodać 1/2 łyżeczki soli i zagnieść ciasto.
Z ciasta formować długi równy wałek i odcinać jednakowe porcje ciasta tak aby kluski były jednakowej wielkości. Ugotować w osolonym wrzątku do momentu aż kluski wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową. Na dużej patelni wlać wino i zacząć go odparowywać, dodać owoce i poczekać aż zacznie się gotować, dodać cynamon i cukier i wymieszać. Skrobię wymieszać z małą ilością wody i wlać do owoców. Zamieszać i zagotować. Gorącym sosem polać kluski i udekorować ziołami i płatkami migdałowymi.