Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie jesteś na diecie lekkostrawnej, proponujemy wypróbować naszą propozycję na niskokaloryczne kotleciki z kalafiora. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet największy kulinarny laik. Wystarczy tylko, że ugotujesz kalafiora, wmieszasz z pozostałymi składnikami i usmażysz na odrobinie oliwy. Prawda, że proste? Kotlety z kalafiora będą najlepiej smakować podane ze świeżą sałatką, pomidorem lub po prostu polane odrobiną ostrego sosu np. sriracha. Dlaczego warto sięgać po kalafiora? Kalafior świetnie sprawdzi się u osób na diecie, jest niskokaloryczny - 100 g tego warzywa to tylko 22 kcal. Dodatkowo jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminy młodości A i E oraz C. Jest również nieocenionym źródłem potasu, magnezu i kwasu foliowego. Jak gotować kalafiora? Kalafiora najlepiej gotować w wodzie z dodatkiem soli. Jeśli jednak chcesz, aby nie stracił białego koloru, do wody dodaj 1 łyżeczkę cukru. Trikiem, który pozwoli ci ugotować kalafior bez brzydkiego zapachu, jest wsypanie do wody prócz soli, odrobinę sody oczyszczonej. Ten składnik w żądnym stopniu nie wpłynie na smak warzywa. Czym doprawić kotleciki z kalafiora? Kalafior ma bardzo delikatny smak, dlatego podczas przygotowania kotlecików nie można żałować przypraw. Podstawą jest oczywiście sól i pieprz, świetnie sprawdzi się również słodka i ostra papryka, a także wędzona. Do kalafiora pasują również zioła i warzywa i bogatym aromacie.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 128
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 306
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 111
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 187
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 128
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 306
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 111
Składniki
Płatki owsiane zmiel na pył.
Cebulę, ząbek czosnku i koperek drobno posiekaj.
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, odcedź go na sitku lub wyłów za pomocą łyżki cedzakowej. Odstaw do przestudzenia.
Ugotowany kalafior rozdrobnij za pomocą widelca i przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj cebulę wraz z czokiem, mąkę oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i obiema paprykami.
Z masy formuj kotleciki, następnie bardzo delikatnie panieruj je w płatkach owsianych. Smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron, krótko, jedynie do zarumieniania.