Do góry

Dania główne Przepis na:

Fitness! Roladki z indyka w sosie z cukinii.

Fitness! Roladki z indyka w sosie z cukinii.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4447

Dodano:

Odsłon: 1799

Lekki ale pożywny obiad - mięso i warzywa. Rolada z indyczej polędwiczki nadziewana smażoną cukinią i pomidorem w cukiniowym sosie, podana z kopytkami i pieczonymi buraczkami. Obiad w 100% fitness!

Składniki

  • polędwiczka z indyka
  • średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • marchewka
  • dwie gałązki selera naciowego
  • pół pęczka dymki
  • dwie - trzy łyżki oliwy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fitness! Roladki z indyka w sosie z cukinii.

Przygotowanie

  1. Z cukinii odkrój końce o ok. 10 cm kawałek. Kawałek ten przekrój wzdłuż na 6 części, resztę pokrój w grubą kostkę.
    Na patelni podgrzej łyżkę oliwy i zrumień na niej słupki cukinii. pod koniec smażenia dodaj rozgnieciony ząbek czosnku.
    Cukinię zdejmij z patelni, osącz na papierowym ręczniku. Czosnek wyrzuć.

  2. Polędwiczkę z indyka rozbij przez folię na cienki plaster, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
    Rozłóż na nim usmażone słupki cukinii i obranego ze skóry, pokrojonego w ćwiartki pomidora.
    Zwiń ciasno w roladę, zawijając boki do środka. Roladę obwiąż nicią.

  3. Obsmaż roladę mocno ze wszystkich stron na łyżce oliwy, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem ok. 20 - 25 minut do miękkości.

  4. Na patelnię na której smażyłeś cukinię dolej łyżkę oliwy i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, seler naciowy i pokrojone w krążki białe części dymki.
    Smaż, aż warzywa się zeszklą.

  5. Dodaj pokrojoną cukinię, podsmaż chwilę i włóż jeszcze pomidora obranego ze skóry oraz resztę czosnku - zgniecionego i posiekanego.
    Duś na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują, a cukinia będzie miękka.




    Podawaj roladę pociętą na porcje z ryżem lub (jak ja - z kopytkami) polane sosem. Smakuje do tego sałatka z pieczonych buraczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń