Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki ale pożywny obiad - mięso i warzywa. Rolada z indyczej polędwiczki nadziewana smażoną cukinią i pomidorem w cukiniowym sosie, podana z kopytkami i pieczonymi buraczkami. Obiad w 100% fitness!
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2324
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 971
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2324
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 971
Składniki
Z cukinii odkrój końce o ok. 10 cm kawałek. Kawałek ten przekrój wzdłuż na 6 części, resztę pokrój w grubą kostkę. Na patelni podgrzej łyżkę oliwy i zrumień na niej słupki cukinii. pod koniec smażenia dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Cukinię zdejmij z patelni, osącz na papierowym ręczniku. Czosnek wyrzuć.
Polędwiczkę z indyka rozbij przez folię na cienki plaster, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Rozłóż na nim usmażone słupki cukinii i obranego ze skóry, pokrojonego w ćwiartki pomidora. Zwiń ciasno w roladę, zawijając boki do środka. Roladę obwiąż nicią.
Obsmaż roladę mocno ze wszystkich stron na łyżce oliwy, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem ok. 20 - 25 minut do miękkości.
Na patelnię na której smażyłeś cukinię dolej łyżkę oliwy i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, seler naciowy i pokrojone w krążki białe części dymki. Smaż, aż warzywa się zeszklą.
Dodaj pokrojoną cukinię, podsmaż chwilę i włóż jeszcze pomidora obranego ze skóry oraz resztę czosnku - zgniecionego i posiekanego. Duś na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują, a cukinia będzie miękka. Podawaj roladę pociętą na porcje z ryżem lub (jak ja - z kopytkami) polane sosem. Smakuje do tego sałatka z pieczonych buraczków.