Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie makaronu z delikatnymi flaczkami cielęcymi to strzał w dziesiątkę. Trudno zrobić piękne zdjęcie, ale smak wynagradza.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 145
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20748
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28310
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1086
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4419
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 145
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20748
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28310
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1086
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4419
Składniki
Flaczki opłukałem . Zalałem wrzącą wodą i gotowałem do miękkości. W tym czasie przygotowałem wywar mięsno-warzywny. Szponder i wołowinę gotowałem w osolonej wodzie. Po 15 minutach dodałem jarzyny, gotowałem kolejne 20 minut. Wywar przecedziłem przez sitko i przelałem do osobnego garnka. Mięso wołowe pokroiłem na drobne kawałki. Gdy flaczki były miękkie, odcedziłem je, dodałem do wywaru, zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką, przecierem pomidorowym, dodałem śmietanę i wymieszałem. Z masła i mąki zrobiłem zasmażkę, którą dodałem do flaków. Chwilę gotowałem. Napełniłem wcześniej ugotowane muszelki farszem, posypałem startym serem i przełożyłem do naczynia żaroodpornego i zapiekłem.