Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Regionalne dania najlepsze.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Wykonanie: Flaki dokładnie oczyścić, natrzeć solą i kilkakrotnie wypłukać. Następnie zalać wodą, zagotować i odcedzić, tą czynność powtórzyć raz jeszcze. Flaki zalać ponownie zimną wodą i gotować do miękkości około 3 godziny. Ugotowane flaki ostudzić i pokroić w paseczki. W międzyczasie włoszczyznę umyć, zetrzeć na tarce i przysmażyć na jednej łyżce masła. Kości i włoszczyznę włożyć do garnka, zalać trzema szklankami wody i ugotować wywar. Następnie wyciągnąć kości z wywaru, dodać flaki, pokrojoną dosyć grubo kapustę, przyprawić do smaku i gotować na małym ogniu do miękkości. Cebulę posiekać, usmażyć na maśle z dodatkiem mąki. Usmażoną cebulę dodać do flaków, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną w odrobinie gorącej zupy. Ponownie zagotować i przed samym podaniem posypać startym żółtym serem.