Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedno z bardziej kontrowersyjnych polskich dań. Jedni je uwielbiają, inni z kolei omijają szerokim łukiem. Warto jednak dać mu szansę i spróbować. Flaczki po warszawsku naprawdę zachwycają smakiem. Efekt może Cię pozytywnie zaskoczyć!
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3508
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3508
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Składniki
Do przyrządzenia flaczków po warszawsku zalecamy kupić Ci oczyszczone i obgotowane flaki wołowe. Dzięki temu zaoszczędzisz czas oraz, co chyba nawet ważniejsze, Twój dom nie przesiąknie zapachem gotowanych flaków. Ich aromat podczas pierwszego gotowania bywa bardzo intensywny i niekoniecznie przyjemny.
Do garnka włóż oczyszczone i obgotowane flaki, dodaj zimną wodę i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-10 minut i odcedź, a potem ponownie włóż je do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Jeśli korzystasz z flaków oczyszczonych i obgotowanych, to dwa scedzenia wody powinno wystarczyć. Flaki gotuj do miękkości, potrwa to pewnie około 30 minut. Miękkie flaki odcedź.
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach oczyszczoną marchew, seler i pietruszkę.
Odcedzone flaki przełóż do garnka i zalej warzywnym wywarem lub rosołem. Dodaj część przypraw: ziele angielskie oraz liście laurowe. Dorzuć także pora (biała część w całości plus kilka zielonych liści w dużych kawałkach) i opaloną na gazie lub w piekarniku całą cebulę. Całość gotuj przez około 10 minut, a następnie dodaj startą marchew, pietruszkę i seler i gotuj dalej przez kolejne 10 minut. Na koniec gotowania wyciągnij z flaczków po warszawsku pora i cebulę
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj. Powstanie gęsta papka. Dodaj do niej nieco zupy i dokładnie wymieszaj (tak, by nie było grudek). Przelej to do garnka i dokładnie zamieszaj całość. Dodaj pozostałe przyprawy i spróbuj. Jeśli zajdzie konieczność, to dopraw je do smaku dodatkową porcją przypraw.