Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki wiadomo, mają tyleż przeciwników co i zwolenników. Moja kuchnia bez flaczków nie może istnieć, jeśli tylko mogę to gotuję i się nimi zajadam. Polecam wszystkim.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 179
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25095
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 179
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25095
Składniki
Flaki zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, dodać przyprawy, gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodać warzywa, całość gotować do miękkości flaków. Pod koniec dodać zasmażkę II stopnia z mąki i masła*. Flaki z zasmażką należy jeszcze zagotować. Pulpety: Mięso mielone wymieszać dokładnie z żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki, które należy wrzucić do flaczków na 10 minut przed końcem gotowania. Flaki podawać z pieczywem. *Zasmażka II stopnia: Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, podgrzewać, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek. Gotową wlać do, w tym przypadku, flaczków. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 14 pulpetów.
Smacznego.