Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaczki wołowe z pulpetami

Flaczki wołowe z pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48534

Dodano:

Odsłon: 1343

Flaki wiadomo, mają tyleż przeciwników co i zwolenników. Moja kuchnia bez flaczków nie może istnieć, jeśli tylko mogę to gotuję i się nimi zajadam. Polecam wszystkim.

Składniki

  • flaki wołowe krojone 2 kg
  • marchew 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula 1 szt, seler 1/2 szt, por 1/4 szt
  • ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny
  • zasmażka: masło 5 dkg, mąka 2 łyżki
  • pulpety: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, żółtko 1 szt, sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Flaki zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, dodać przyprawy, gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodać warzywa, całość gotować do miękkości flaków. Pod koniec dodać zasmażkę II stopnia z mąki i masła*. Flaki z zasmażką należy jeszcze zagotować.

    Pulpety: Mięso mielone wymieszać dokładnie z żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki, które należy wrzucić do flaczków na 10 minut przed końcem gotowania.

    Flaki podawać z pieczywem.

    *Zasmażka II stopnia: Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, podgrzewać, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek. Gotową wlać do, w tym przypadku, flaczków.

    Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 14 pulpetów.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 czerwca 2014 Świetny pomysł - pulpeciki z flaczkami prezentują się znakomicie :)

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 14 czerwca 2014 W mojej kuchni przynajmniej raz w m-cu muszą być flaki, nie jadłam ich nigdy z pulpetami.Ale dlaczegóż by nie. Odpowiedzi: 2 ▼

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń