Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaczki z drobiu.

Flaczki z drobiu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 22976

Dodano:

Odsłon: 597

Flaczki ugotowane z indyczych żołądków i ćwiartek kurczaka.

Składniki

  • żołądki z indyka 1,5 kg
  • ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • 2,5 litra wody
  • suszona włoszczyzna 3 stołowe łyżki
  • Przyprawy:
  • 1 gałka muszkatołowa starta
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • koncentrat pomidorowy 100 g
  • 4-5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Flaczki z drobiu.

Przygotowanie

  1. Wymyte i oczyszczone żołądki indycze wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 2,5 litra osolonej wody. Do gotującej się osolonej wody dodajemy ćwiartki kurczaka i gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane ćwiartki wyjmujemy na talerz i studzimy. W rosole zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z ćwiartek kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się rosołu. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń