Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Zazwyczaj są serwowane z okazji różnorodnych uroczystości rodzinnych. Idealnie pasują także na pierwszy posiłek po weselnej nocy lub jako obiad w chłodne dni, ponieważ potrawa doskonale rozgrzewa i przywraca siły. Charakterystyczną cechą flaków jest pikantny smak oraz wykorzystanie różnorodnych przypraw, takich jak słodka papryka, imbir i majeranek. Nieodzownym elementem jest również zasmażka na maśle, która nadaje daniu właściwej konsystencji.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 176
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1883
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4444
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 176
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1883
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4444
Składniki
Flaki opłucz, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 30 minut. Następnie odlej wodę, wlej świeżą i ponownie gotuj 20 minut. Ugotowane flaki odcedź na sicie. W tym samym czasie ugotuj w osolonej wodzie oczyszczone udka z kurczaka. Możesz użyć także udek z rosołu. Po ugotowaniu wystudź kurczaka, obierz mięso z kości i porwij lub pokrój je na mniejsze kawałki.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchewki, seler i pietruszkę, po czym pokrój w kostkę. Do dużego garnka wrzuć łyżkę masła, dodaj cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie i przesmażaj, aż cebula stanie się złocista i pachnąca. Dodaj resztę warzyw i przesmażaj, następnie włóż do garnka mięso z kurczaka i flaczki. Zalej całość wodą i gotuj na średnim ogniu około 40 minut.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i suszony majeranek, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło, dorzuć mąkę i zrób zasmażkę. Dodaj zasmażkę do flaków i po 5 minutach wyłącz. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw. Flaki podawaj na gorąco z kromkami bagietki pszennej lub kajzerkami.