Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaki wołowe:

Flaki wołowe:

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 3381

Dodano:

Odsłon: 360

Nie może ich zabraknąć w naszym domu , zwłaszcza przy okazji różnych uroczystości. To ulubione danie mojego męża.

Składniki

  • 2 kg mrożonych, oczyszczonych i pokrojonych flaków
  • 1,5 kg młodej wołowiny
  • 1 mały pasternak
  • 1 duży seler
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela
  • sól, pieprz, majeranek, słodka i wędzona papryka do smaku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Flaki obgotować dwa razy, za każdym razem zmieniając wodę.
    Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
    Pokroić w drobniejsze paski.

    W drugim garnku nastawić do gotowania wołowinę .
    Gotować do miękkości.
    Przelać rosół przez sito i wstawić do ponownego gotowania razem z warzywami startymi na grubych oczkach (można pokroić w drobną kostkę).
    Dodać do wywaru pokrojone mięso , flaczki i przyprawy.
    Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
    Można zagęścić mąką, ale ja tego nie robię.
    Doprawić majerankiem, papryką i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń