Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-06-2024
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia prosta i domowa.
Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są k...
Odsłon: 46
Dodatki cebuli i natki pietruszki idealnie podkreślają smak młodych ziemniaków.
Odsłon: 72
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 55
Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są k...
Odsłon: 46
Dodatki cebuli i natki pietruszki idealnie podkreślają smak młodych ziemniaków.
Odsłon: 72
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 55
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże rozmieszane z wodą, sól i olej. Wymieszać do połączenia się składników. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Następnie ciasto zagnieść na blacie podsypanym mąką. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia i palcami uformować placek grubości ok. 1-1,5 cm. Nałożyć i dobrze docisnąć plasterki ogórka, połówki oliwek, posypać siemieniem, pociętym rozmarynem. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 20 minut. Wymieszać wszystkie składniki na solankę. Focaccię z warzywami posmarować solanką. Piec w 220 C przez ok. 20 minut. Do lekkiego zrumienienia.