Do góry

Dania główne Przepis na:

Forszmak

Forszmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4997

Dodano:

Odsłon: 17042

Przepis gdzieś znaleziony i od razu zrobiony na obiad (z małymi zmianami wg stanu lodówki) zamiast zwykłego nudnego gulaszu. Od tego czasu to moja ulubiona wersja :)

Składniki

  • 60 dag wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 l bulionu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Forszmak

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Cebulę drobno siekamy, a ogórki kroimy w małą kostkę.
    Mięso podsmażamy na małej ilości oleju w rondlu przez kilka minut i wyjmujemy. Do rondla wkładamy kiełbasę i podsmażamy kilka minut. Dodajemy cebulę i dusimy kolejnych kilka minut. Oprószamy mąką i mieszamy. Wkładamy z powrotem mięso i wlewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat, majeranek i ponownie doprawiamy. Dusimy jeszcze kilka minut.
    Ja podałam z kluskami śląskimi, ale można także z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 marca 2014 Bardzo fajne danie,można podawać z różnymi dodatkami, nie tylko kluski ale pewnie dobrze będzie smakował z ryżem,kaszą..... Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 30 października 2013 Super danie,zrobię na 1 listopada,gdyż myślę,że można je przyrządzić dzień wcześniej...masz ogromniastego kciuka :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń