Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Forszmak lubelski to samodzielne danie, które jest gulaszem zaprawionym koncentratem pomidorowym. Każdy poradzi sobie z jego przyrządzeniem - wystarczy wszystko podsmażyć wrzucić do gara i odstawić na ok. 1,5 godziny. A poźniej... delektować się cudownym smakiem...
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17559
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 4841
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 17475
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1761
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 389
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17559
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 4841
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 17475
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1761
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 389
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie na paski. Obsmażamy w patelni na oleju i wrzucamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę i oprószamy solą. Podsmażamy na patelni i dorzucamy do garnka. Boczek tniemy w większą kostkę i smażymy na patelni do czasu aż się lekko zarumieni i rownież wrzucamy do garnka.
Kiełbasę kroimy w plasteki i obtaczamy w mące.
Do patelni nalewamy olej i wrzucamy kiełbasę - smażymy do czasu aż się zarumieni - wrzucamy do garnka. Na patelnię wlewamy trochę wody, mieszamy i przelewamy do garnka.
Garnek stawiamy na ogniu, dolewamy 500 ml wody, Dokładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku.
Całosć mieszamy. Dusimy na średnim ogniu ok. 1,5 h.
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w paski ogórki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Forszmak podajemy z chlebem lub bagietką. Mniam!