Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, puszystą i pożywną frittatę z kurkami i serem feta. To szybki i prosty sposób na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy serwować ją na ciepło oraz zimno. Frittata nie zawiera glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Danie odpowiednie także dla osób na diecie ketogenicznej.
- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką), mikser lub blender, zwykła patelnia do smażenia
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 45
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 45
Składniki
Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia lekko je solimy.
Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę wylewamy na rozgrzane na patelni (z odpinaną rączką) masło.
Do masy dodajemy kurki z cebulką oraz kawałki sera feta. Całość smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy świeżym tymiankiem.
Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami.
Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub jogurtowy.