Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata to rodzaj włoskiego omleta, najczęściej jedzonego na śniadanie. Nie ma jednak przeciwwskazań, by zabrać ją do pracy i zjeść w porze lunchu lub skonsumować w charakterze lekkiego obiadu. W takiej roli sprawdzi się pożywna frittata z ziemniakami.
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88314
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11673
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1827
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88314
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11673
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1827
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w dość drobną kostkę. Ugotuj je na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle klarowanym. Zdejmij z patelni.
Odcedź groszek zalewy. Posiekaj natkę pietruszki.
Wbij do miski jajka i lekko ubij je trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Połącz jajka z parmezanem, ziemniakami, cebulą, groszkiem i natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę. Wlej na patelnię przygotowaną mieszaninę. Smaż pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez około 10-15 minut.
Pomagając sobie przykrywką lub dużym talerzem, przełóż frittatę na drugą stronę. Smaż bez przykrycia przez kolejnych 5-10 minut.
Usmażoną frittatę podawaj podzieloną na porcje. Możesz zjeść ją na gorąco, ale nie mniej smaczna jest w temperaturze pokojowej.