Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lżejsza wersja frittaty, w której część ziemniaków została zastąpiona cukinią i szpinakiem, podana z pomidorową sałatką
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 775
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 775
Składniki
Ugotować ziemniaki na lekko twardo i odstawić do przestygnięcia. Można też użyć resztek ziemniaków pozostałych z obiadu. Cukinie pokroić w kostkę (jak macie większą cukinię możliwe, że będzie potrzeba wydrążyć środek z pestkami). Posiekać czosnek. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć i dodać cukinię. Smażyć aż będzie miękka i lekko się zarumieni, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Na tą samą patelnię dodać umyty szpinak, posolić, dodać sok z cytryny, posolić i lekko przesmażyć aż szpinak zmięknie, ostawić do przestygnięcia. Następnie usmażyć na oliwie cebulkę razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać jajka, śmietanę, posiekane zioła, pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem. Do jajek dodać warzywa i wymieszać. Rozgrzać na dużej patelni oliwę, wylać mieszankę warzyw i jajek i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Gdy jedna strona się zarumieni przewrócić na drugą stronę. Ja robię to tak, że przykładam do patelni talerz, przewracam na niego frittatę i następnie zsuwam z powrotem na patelnię z nie niepodpieczonej strony. Jak macie patelnię z odpinaną rączką (albo metalową) – można wstawić do piekarnika z funkcją grill i podpiec od góry. Podawać z chłodną sałatką z pomidora, można też polać śmietaną lub jogurtem.