Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i oryginalne danie, które doskonale sprawdzi się w ramach lunchu lub lekkiej kolacji. Sos kokosowy jest doskonałym dodatkiem do ryb lub mięsa drobiowego. Jeżeli ktoś nie przepada za owocami morza, może użyć filetów z dorsza albo kurczaka, a danie i tak będzie równie pyszne.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 110
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 196
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14979
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 110
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 196
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14979
Składniki
Owoce morza należy rozmrozić. Po rozmrożeniu odlewamy nadmiar wody i odstawiamy na chwilę frutti di mare, gdyż ich smażenie nie zajmuje wiele czasu. Przystępujemy do robienia sosu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Wrzucamy cebulkę na rozgrzany tłuszcz. W osobnym rondlu podgrzewamy mleczko kokosowe. Gdy cebulka jest zeszklona dodajemy ją do mleczka kokosowego.
Nie musimy myć patelni, gdyż od razu możemy na niej przygotować zasmażkę. Ponownie rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, a na końcu wsypujemy mąkę, mieszamy. W ten sposób powstaje zagęstnik do sosu. Nie możemy pozwolić, by zasmażka zbytnio się zrumieniła, gdyż może przyciemnić potem jasną barwę sosu. Gdy mąka i masło połączą się, dodajemy zasmażkę do rondelka z gotującym się mleczkiem kokosowym, mieszamy całość do czasu zgęstnienia. Na koniec, gdy sos lekko wystudzi się, wzbogacamy go o wiórki kokosowe i śmietanę. Składniki te uzupełnią konsystencję i aromatyczność sosu.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę smażymy i dodajemy rozmrożoną mieszankę owoców morza, smażymy około 3-4 minut. Następnie usmażone frutti di mare zrzucamy na głęboki talerz i polewamy sosem kokosowym. Można udekorować posiekaną natką pietruszki. Danie bardzo dobrze smakuje z ryżem i gotowaną fasolką szparagową. Dla mnie na szybko wystarczyły wafle ryżowe. :) Smacznego!