Do góry

Dania główne Przepis na:

Frykadelki w sosie pieczarkowym

Frykadelki w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1678

Dodano:

Odsłon: 5431

pewna odmiana dla mięsa mielonego

Składniki

  • łopatka, 1 kg
  • Boczek wędzony, 16 cienkich plasterków
  • bułki kajzerki, 2
  • cebula, 1
  • jajka, 2
  • sól, pieprz
  • Mąka pszenna
  • pieczarki, 30 dag
  • ogórki konserwowe, 4
  • olej
  • masło, 3 łyżki
  • musztarda
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Frykadelki w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. pieczarki pokroić w pół plasterki,ogórki przekroić wzdłuż na pół

  2. Namoczyć i odcisnąć bułki.Zmielić razem mięso i bułkę.

  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu.Cebulę ,jajko i przyprawy dodać do mięsa i wymieszać.

  4. Formować z mięsa krążki średnicy 10 -12 cm i grubości 0,5 cm. Każdy krążek posmarować cienko musztardą i na każdym położyć po 2 plasterki boczku i połówkę ogórka ,zwinąć ,obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu

  5. Mięso ułożyć w rondelku,zalać gorącą wodą ,dodać pieczarki i przyprawy.Dusić około 45 minut .SOS - zrobić zasmażkę. Mąkę 4 łyżki przesmażyć na maśle na złoto i dodać pod koniec gotowania do sosu ,jeszcze chwilkę razem pogotować

  6. Uwaga ; aby za bardzo nie kleiły się do deseczki podczas zwijania wcześniej smaruję deseczkę niewielką ilością wody

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gemka 19 maja 2010 zrobilam pare dni temu i moj chlopak jako smakosz dan miesnych byl zachwycony:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń