Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję Wam soczyste frykadelki w towarzystwie sosu ananasowego z lekką nutą rozmarynu. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście łączyć rozmarynu z ananasem to zdecydowanie zachęcam, warto.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z mięsem. Dodać przyprawy, jajka i bułkę tartą. Całość wyrobić na gładką, jednolitą masę. Z mięsa formować okrągłe, niezbyt duże kotleciki. Mniej więcej łyżka masy mięsnej na jeden kotlecik. Frykadelki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Sos: Plastry ananasa kroimy w kostkę, zalewamy zalewą, solimy, gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy gałązki rozmarynu (możemy najpierw dać jedną gałązkę, ewentualnie później dodać drugą, ponieważ rozmaryn pachnie bardzo intensywnie i być może wystarczy jedna gałązka). Sos blendujemy, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Upieczone frykadelki podajemy z sosem, gotowanymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Smacznego.