Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frykasiki z serem to kulinarna uczta, która łączy soczyste mięso z kremowym nadzieniem z żółtek, tartego sera z musztardowym akcentem. Idealnie komponują się z gotowanym ryżem i ulubionym sosem. To danie, które sprawia, że zwykły obiad zmienia się w prawdziwą, domową ucztę. Spróbuj, a te faszerowane frykasiki staną się hitem w twojej kuchni.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2900
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 572
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3667
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 236
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 323
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2900
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 572
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3667
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 236
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 323
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na połowy i wyłóż żółtka do miseczki. Następnie dodaj musztardę i drobno starty ser, po czym dokładnie wymieszaj na gęstą pastę. Mięso mielone włóż do miski, dodaj startą na małych oczkach cebulkę, dolej 1-2 łyżki wody, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wyrabiaj ręką ok. 5 minut, aby mięsna masa była jednorodna, łatwo się formowała i zachowywała zwarty kształt.
Łyżką nabieraj porcje mięsnej masy, rozkładaj na dłoni w formie kotleta, wyłóż porcję serowej pasty i zwiń lub zroluj frykasik tak, aby farsz był w środku, a mięso dokładnie okalało nadzienie. Jeśli niedokładnie złożysz klopsiki, ser wypłynie podczas smażenia.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i łyżkę klarowanego masła. Obsmaż frykasiki ze wszystkich stron, aby były rumiane. Następnie podlej ok. 100 ml wody, zamknij pokrywę i duś przez ok. 20 minut na średnim ogniu, aby klopsiki nie były surowe. Zamiast duszenia możesz włożyć danie do piekarnika i zapiekać (w 180°C przez ok. 20 minut).
Frykasiki z serem podawaj na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko i ulubionym sosem np. grzybowym lub musztardowym.