Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem beta - karotenu, witamin C, A, E, K i B6, a także potasu i żelaza. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Mają delikatnie słodki smak, a wyrazistości dodaje im wędzona papryka oraz tymianek. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 26727
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9610
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2123
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4123
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 797
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 389
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 26727
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9610
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2123
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4123
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 797
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 389
Składniki
Bataty obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut. Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.
Frytki świetnie smakują z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego lub jogurtowego.