Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem beta - karotenu, witamin C, A, E, K i B6, a także potasu i żelaza. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Mają delikatnie słodki smak, a wyrazistości dodaje im wędzona papryka oraz tymianek. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8540
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3009
Polecam.
Odsłon: 1786
Polecam.
Odsłon: 510
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8540
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3009
Polecam.
Odsłon: 1786
Polecam.
Odsłon: 510
Składniki
Bataty obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut. Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.
Frytki świetnie smakują z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego lub jogurtowego.