Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem beta - karotenu, witamin C, A, E, K i B6, a także potasu i żelaza. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Mają delikatnie słodki smak, a wyrazistości dodaje im wędzona papryka oraz tymianek. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40692
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1077
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 262
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3421
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40692
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1077
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 262
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3421
Składniki
Bataty obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut. Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.
Frytki świetnie smakują z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego lub jogurtowego.