Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fuczki to klasyczne danie kuchni bieszczadzkiej i podkarpackiej, z wpływami kuchni łemkowskiej. Fuczki to proste placki z ciasta naleśnikowego z zaskakującym dodatkiem kiszonej kapusty. Istnieją różne wersje tej potrawy – jedni dodają surową kiszoną kapustę, drudzy ją wcześniej obgotowują. Dawniej mleko kozie było oryginalną bazą do tworzenia tych placków, ale z powodzeniem sprawdzi się klasyczne mleko krowie, a nawet roślinne. Fuczki warto obsypać majerankiem, cząbrem lub kminkiem, które są wskazane w potrawach z kiszoną kapustą. Usmażone placki możesz polać kwaśną śmietaną lub domowym sosem czosnkowym.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 113
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1061
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 58
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 113
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1061
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 58
Składniki
Kapustę wyciśnij z nadmiaru soku i drobno poszatkuj. W misce ubij jajko, a następnie (naprzemiennie) dodawaj mleko i mąkę. Ciasto możesz zmiksować lub wymieszać miotełką. Najważniejsze, by było gładkie i gęste. Następnie dodaj posiekaną kapustę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dopraw całość przyprawami. Nie żałuj majeranku i kminku. Bardzo pasują do tego dania.
Smaż placki na mocno rozgrzanym tłuszczu i odkładaj je (przed podaniem) na ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru oleju. Fuczki serwuj tak, jak klasyczne placki ziemniaczane. Najlepiej smakują jeszcze gorące.