Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fuczki to klasyczne danie kuchni bieszczadzkiej i podkarpackiej, z wpływami kuchni łemkowskiej. Fuczki to proste placki z ciasta naleśnikowego z zaskakującym dodatkiem kiszonej kapusty. Istnieją różne wersje tej potrawy – jedni dodają surową kiszoną kapustę, drudzy ją wcześniej obgotowują. Dawniej mleko kozie było oryginalną bazą do tworzenia tych placków, ale z powodzeniem sprawdzi się klasyczne mleko krowie, a nawet roślinne. Fuczki warto obsypać majerankiem, cząbrem lub kminkiem, które są wskazane w potrawach z kiszoną kapustą. Usmażone placki możesz polać kwaśną śmietaną lub domowym sosem czosnkowym.
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 205
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 255
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 205
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 255
Składniki
Kapustę wyciśnij z nadmiaru soku i drobno poszatkuj. W misce ubij jajko, a następnie (naprzemiennie) dodawaj mleko i mąkę. Ciasto możesz zmiksować lub wymieszać miotełką. Najważniejsze, by było gładkie i gęste. Następnie dodaj posiekaną kapustę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dopraw całość przyprawami. Nie żałuj majeranku i kminku. Bardzo pasują do tego dania.
Smaż placki na mocno rozgrzanym tłuszczu i odkładaj je (przed podaniem) na ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru oleju. Fuczki serwuj tak, jak klasyczne placki ziemniaczane. Najlepiej smakują jeszcze gorące.