Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galicyjskie kluski pochodzą, jak sama nazwa wskazuje, z Galicji – regionu historycznego obejmującego tereny dzisiejszej południowej Polski i zachodniej Ukrainy. Ich wyjątkowość polega na połączeniu surowych i gotowanych ziemniaków, dzięki czemu są jednocześnie miękkie i sprężyste. W środku znajdziesz słodko-słony twaróg.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13180
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1499
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14492
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5985
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13180
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1499
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14492
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5985
Składniki
Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozgnieć na gładko. Drugą połowę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, przełóż na sitko i odstaw na chwilę, aby odcisnąć sok. Zlej płyn, a osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną zachowaj.
W dużej misce połącz ugotowane ziemniaki, starte i odciśnięte surowe ziemniaki oraz skrobię. Dodaj mąkę pszenną. Dopraw solą. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Rozgnieć twaróg. Połącz go z jajkiem, cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Teraz z masy ziemniaczanej odrywaj po kawałku ciasta, spłaszcz go i nałóż farsz na sam środek. Zlep galicyjskie kluski i uformuj kulkę. Rób to tak długo aż wszystkie składniki się skończą.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wkładaj kluski partiami i gotuj na małym ogniu przez ok. 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj galicyjskie kluski z rozpuszczonym masłem połączonym z bułką tartą.