Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galicyjskie kluski pochodzą, jak sama nazwa wskazuje, z Galicji – regionu historycznego obejmującego tereny dzisiejszej południowej Polski i zachodniej Ukrainy. Ich wyjątkowość polega na połączeniu surowych i gotowanych ziemniaków, dzięki czemu są jednocześnie miękkie i sprężyste. W środku znajdziesz słodko-słony twaróg.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2359
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4450
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1462
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 406
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2359
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4450
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1462
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 406
Składniki
Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozgnieć na gładko. Drugą połowę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, przełóż na sitko i odstaw na chwilę, aby odcisnąć sok. Zlej płyn, a osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną zachowaj.
W dużej misce połącz ugotowane ziemniaki, starte i odciśnięte surowe ziemniaki oraz skrobię. Dodaj mąkę pszenną. Dopraw solą. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Rozgnieć twaróg. Połącz go z jajkiem, cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Teraz z masy ziemniaczanej odrywaj po kawałku ciasta, spłaszcz go i nałóż farsz na sam środek. Zlep galicyjskie kluski i uformuj kulkę. Rób to tak długo aż wszystkie składniki się skończą.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wkładaj kluski partiami i gotuj na małym ogniu przez ok. 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj galicyjskie kluski z rozpuszczonym masłem połączonym z bułką tartą.