Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W poniższym przepisie prezentuję mój sposób na garnuszki chlebowe, które nie wymagają wydrążania po upieczeniu. Ponadto dzięki tej metodzie wnętrze jest gładkie i szybko nie namięka podczas serwowania w nim potrawy. W takich garnuszkach można podać żurek, gulasz, zupę grzybową lub inną potrawę.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 153
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 300
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 153
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 300
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Składniki
W dzieży robota umieszczam wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiam, do uzyskania jednolitego ciasta. Zdejmuję z haka i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formuję kule po 20 dag. Przykrywam, pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Gdy ciasto rośnie z papieru do pieczenia robię kulki o wielkości 5 cm.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczam na dłoni na placek, kładę papierową kulkę i szczelnie owijam ciastem. Stawiam w odstępach, ponieważ podczas pieczenia garnuszki urosną.
Z resztek ciasta robię małe kulki i wałeczki po 1,5 cm długości. Garnuszki smaruję rozkłóconym jajkiem, na górze przyklejam kulkę, a po bokach uszy. Obficie posypuję złotym lnem. Tak uformowane garnuszki piekę w nagrzanym piekarniku do 200°C około 25-30 minut.
Upieczone garnuszki studzę na kratce kuchennej. Z jeszcze ciepłych, ostrym nożem odcinam przykrywkę i wyjmuję ze środka papierową kulkę. Operację, usuwania papierowych elementów powtarzam z każdym garnuszkiem. Garnuszki są gotowe do nakładania smacznych potraw. Nie musimy się martwić co zrobić z resztkami chleba.