Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W poniższym przepisie prezentuję mój sposób na garnuszki chlebowe, które nie wymagają wydrążania po upieczeniu. Ponadto dzięki tej metodzie wnętrze jest gładkie i szybko nie namięka podczas serwowania w nim potrawy. W takich garnuszkach można podać żurek, gulasz, zupę grzybową lub inną potrawę.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2886
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9364
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2886
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9364
Składniki
W dzieży robota umieszczam wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiam, do uzyskania jednolitego ciasta. Zdejmuję z haka i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formuję kule po 20 dag. Przykrywam, pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Gdy ciasto rośnie z papieru do pieczenia robię kulki o wielkości 5 cm.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczam na dłoni na placek, kładę papierową kulkę i szczelnie owijam ciastem. Stawiam w odstępach, ponieważ podczas pieczenia garnuszki urosną.
Z resztek ciasta robię małe kulki i wałeczki po 1,5 cm długości. Garnuszki smaruję rozkłóconym jajkiem, na górze przyklejam kulkę, a po bokach uszy. Obficie posypuję złotym lnem. Tak uformowane garnuszki piekę w nagrzanym piekarniku do 200°C około 25-30 minut.
Upieczone garnuszki studzę na kratce kuchennej. Z jeszcze ciepłych, ostrym nożem odcinam przykrywkę i wyjmuję ze środka papierową kulkę. Operację, usuwania papierowych elementów powtarzam z każdym garnuszkiem. Garnuszki są gotowe do nakładania smacznych potraw. Nie musimy się martwić co zrobić z resztkami chleba.