Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W poniższym przepisie prezentuję mój sposób na garnuszki chlebowe, które nie wymagają wydrążania po upieczeniu. Ponadto dzięki tej metodzie wnętrze jest gładkie i szybko nie namięka podczas serwowania w nim potrawy. W takich garnuszkach można podać żurek, gulasz, zupę grzybową lub inną potrawę.
W dzieży robota umieszczam wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiam, do uzyskania jednolitego ciasta. Zdejmuję z haka i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formuję kule po 20 dag. Przykrywam, pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Gdy ciasto rośnie z papieru do pieczenia robię kulki o wielkości 5 cm.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczam na dłoni na placek, kładę papierową kulkę i szczelnie owijam ciastem. Stawiam w odstępach, ponieważ podczas pieczenia garnuszki urosną.
Z resztek ciasta robię małe kulki i wałeczki po 1,5 cm długości. Garnuszki smaruję rozkłóconym jajkiem, na górze przyklejam kulkę, a po bokach uszy. Obficie posypuję złotym lnem.
Tak uformowane garnuszki piekę w nagrzanym piekarniku do 200°C około 25-30 minut.
Upieczone garnuszki studzę na kratce kuchennej.
Z jeszcze ciepłych, ostrym nożem odcinam przykrywkę i wyjmuję ze środka papierową kulkę.
Operację, usuwania papierowych elementów powtarzam z każdym garnuszkiem.
Garnuszki są gotowe do nakładania smacznych potraw. Nie musimy się martwić co zrobić z resztkami chleba.
szybkie,słodkie danie do kawy lub na podwieczorek.dzieci uwielbiają.
Odsłon: 8494
Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego, po prostu domowe piwo.
Odsłon: 891
Domowe kuleczki o smaku Kinder Czekolady. Spróbujcie!
Odsłon: 32
Orzeźwiająca babka bez pieczenia z kolorowych galaretek idealna na upalne dni...
Odsłon: 341
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 345
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 343
Domowe kuleczki o smaku Kinder Czekolady. Spróbujcie!
Odsłon: 32
Orzeźwiająca babka bez pieczenia z kolorowych galaretek idealna na upalne dni...
Odsłon: 341
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 345
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 343
Składniki
W dzieży robota umieszczam wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiam, do uzyskania jednolitego ciasta. Zdejmuję z haka i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formuję kule po 20 dag. Przykrywam, pozostawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Gdy ciasto rośnie z papieru do pieczenia robię kulki o wielkości 5 cm.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczam na dłoni na placek, kładę papierową kulkę i szczelnie owijam ciastem. Stawiam w odstępach, ponieważ podczas pieczenia garnuszki urosną.
Z resztek ciasta robię małe kulki i wałeczki po 1,5 cm długości. Garnuszki smaruję rozkłóconym jajkiem, na górze przyklejam kulkę, a po bokach uszy. Obficie posypuję złotym lnem. Tak uformowane garnuszki piekę w nagrzanym piekarniku do 200°C około 25-30 minut.
Upieczone garnuszki studzę na kratce kuchennej. Z jeszcze ciepłych, ostrym nożem odcinam przykrywkę i wyjmuję ze środka papierową kulkę. Operację, usuwania papierowych elementów powtarzam z każdym garnuszkiem. Garnuszki są gotowe do nakładania smacznych potraw. Nie musimy się martwić co zrobić z resztkami chleba.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Dania główne
Zapiekanka z chleba tostowego
Dania główne
Faszerowany kotlet mielony
Dania główne
Smażona kaczka, ziemniaki i mizeria.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Odsłon: 1
Zapiekanka z chleba tostowego
Tani, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Wbrew pozorom wcale nietrudno...
Odsłon: 85