Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i łatwa w wykonaniu tarta z bobem na domowym kruchym cieście. Bardzo sycąca!
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 188
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 187
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 476
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 125
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 188
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 187
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 476
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 125
Składniki
W dużej misce mąkę wyrobić palcami razem z masłem, do momentu połączenia obu składników w formie sypkiej. Dodać 4 łyżki zimnej wody i wyrabiać przez chwilę do momentu powstania jednolitego ciasta.
Z ciasta uformować kulę i zawiniętą w folię spożywczą umieścić w lodówce na 30 minut.
Na podsypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto do grubości około 0,5 cm i wielkości o 3 cm większej niż forma do tart z której skorzystamy. Ciasto umieścić w formie i nakłuć wielokrotnie widelcem. Formę z ciastem umieścić w zamrażarniku na 15 minut. Na cieście umieścić arkusz papieru i wysypać go grochem, lub ryżem (aby ciasto się nie podniosło podczas pieczenia) Formę umieścić w rozgrzanym do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem) piekarniku i piec przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć obciążnik i piec do jasno złocistego koloru jeszcze 5-8 minut. Podczas włączania piekarnika należy umieścić w nim pokrojoną na ćwiartki, oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę. Piec razem z ciastem.
W misce za pomocą miksera ubić śmietankę, dodać do niej jaja oraz parmezan i miksować wszystko na jednolitą masę.
Dodać do miski ugotowany do miękkości i obrany ze skórek bób oraz upieczoną paprykę pokrojoną w krótkie paski. Na koniec dodać porwane liście kolendry, dużą ilośc świeżo mielonego pieprzu i całość wymieszać.
Na ciasto wyłożyć powstałą w misce masę i równomiernie rozprowadzić. Piec całość około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gdy wierzch będzie złocistego koloru można ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut i podawać gorące.